– Det er vanskelig å forstå forskjellen på oss og en annen lærling som får betalt. Vi er med på å skape trygghet, løse oppdrag og utsette oss for risiko, sier Stian Holm (28), hovedtillitsvalgt blant annenklassingene på Politihøgskolen.

Han har nettopp startet praksisperioden på ti måneder ved Majorstuen politistasjon, og reagerer i likhet med sine medelever på at politistudentene ikke får noen form for godtgjørelse i praksisåret.

– Vi får beskjed om å gi 100 prosent innsats. Med turnus er det vanskelig å kombinere med ekstrajobb, og man har ikke råd til å bo, spise og trene for 7000 kroner måneden, sier han.

Det er summen studentene maksimalt kan få fra Lånekassen i stipend og lån i måneden.

– Jeg er så heldig å ha en ekstrajobb, men jeg kjenner flere som får hjelp hjemmefra for å få praksisåret til å gå rundt økonomisk. Mange må også fordele sommerjobbfortjenesten på resten av året, sier Holm.

Ikke rett i jobb

Rekordmange søkere og tre års spesialskolering til tross: Over 20 prosent av studentene med bestått eksamen fra Politihøgskolen ifjor sto ved årsskiftet 2013/2014 uten jobb i norsk politi. Det kunne Politidirektoratet melde.

Tall fra 30. juni i år viser at tallet er nede i seks prosent uten jobb etter ett år. Samtidig ble landets 27 politidistrikter tilgodesett med godt over 400 millioner kroner mer i 2014-budsjettet enn i 2013.

– Det er fra pressede driftsbudsjetter lønnen går. Når prioriteringene skal gjøres i hverdagen, kan det være at pengene brukes til andre ting enn stillinger, sier Gry Jorunn Holmen, informasjonsansvarlig i Politiets Fellesforbund.

Holmen forteller at forbundet ikke har brukt like store krefter på praksisperioden, siden problemet med å få jobb etter studiene er så vanskelig.

Ulønnet praksis skal ha vært et problem for elevene siden høyskolestatus ble innført i 1992.Forbundet har gjort mange forsøk på å skaffe studentene praksislønn, senest i et brev til daværende justisminister Knut Storberget i 2010. Fellesforbundet foreslo økonomisk kompensasjon i praksisåret koblet mot avtale om et pliktår, for å få flere til å søke seg ut i distriktene.

«Turnustjeneste med sterkt varierende arbeidstider begrenser mulighetene for hva den enkelte student kan ta av ekstrajobber», sto det i brevet.

Ingen endring

Alle høgskole- og universitetsutdanninger behandles likt. Det er ikke lønn under utdanning, og det er begrunnelsen for at heller ikke Politihøgskolen har lønnet praksis. 50 prosent av sykepleierutdanningen er praksis, men også utbetalt. Forskjellen er at praksisperioden er fordelt i perioder over de tre årene.

Justisdepartementet har ifølge statssekretær Hans J. Røsjorde ingen planer om å vurdere en endring av betingelsene for lønnet praksis under en høyskoleutdannelse.

Knapt tid til ekstrajobb

Tredjeårsstudent og ny studentrådsleder Even Bentz Sollie har nettopp avsluttet praksisperioden ved ordensavdelingen på Grønland politistasjon.

– I begynnelsen observerte jeg mest, men etterhvert ble jeg en ressurs. Vi får kontinuerlig oppfølging, men vi gjør fortsatt en jobb, sier han.

Sollie reagerer på at politistudentene ikke får noen form for godtgjørelse i praksisåret. Selv fikk han tid til å jobbe cirka 1–2 arbeidsdager i måneden utenom turnusen, noen måneder ingen dager.

«Ikke fullverdig politi»

Fersk rektor ved Politihøgskolen, Nina Skarpenes, forklarer hvorfor elevene ikke får betalt i praksis.

– De oppnår 60 studiepoeng for praksisåret og jobber ikke på lik linje med vanlige politibetjenter. De har en veileder som skal sørge for at de når læringsmålene. Det er strenge arbeidskrav som skal bestås, men man er ikke fullverdig politi i praksisåret, sier hun.

Skarpenes sier hun ikke har fått tilbakemelding fra studentene om at det er vanskelig å skaffe seg ekstrajobb ved siden av turnusen.

– Jeg skjønner at mange, som alle andre studenter, må ha ekstrajobb. Det som skiller politistudenter fra andre studenter i praksis er at de må melde fra om eventuell annen jobb, for å sørge for å ikke komme i konflikt med rollen som politistudent, sier hun.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.