Oslo er av studentene ansett som en dårligere studentby enn blant annet Trondheim og Bergen.

Oslo-studentene er i gjennomsnitt 73 prosent tilfreds med studentbyen, mens Trøndelag samlet havner på 84 prosent og Bergen 80,3 prosent.

Det kommer frem i studentenes helse- og trivselsundersøkelse (SHoT 2014).

I helgen møtes foreningsledere fra hele landet for å diskutere problemstillingen.

 

Oslo-ordfører Fabian Stang sier Oslo har en boligutfordring. Foto: Ole Berg-Rusten/
Oslo-ordfører Fabian Stang sier Oslo har en boligutfordring. Foto: Ole Berg-Rusten/ (Foto: NTB Scanpix)

Boligutfordringen

Under halvparten av de spurte ved Studentsamskipnaden i Oslo og Akershus sier de er tilfreds med boligtilbudet i hovedstaden. Dette inngår i vurderingen av Oslo som studieby.

- Boligutfordringen i Oslo vil være større enn i andre byer. Det er en ekstrem tilflytning hit, som vi prøver å takle på best mulig måte. Studentene vil bo helt sentralt. Noen sier de er bortskjemte, jeg sier det er forståelig. Å bygge flere studentboliger er viktig, sier Oslo-ordfører Fabian Stang (H).

 

«Skremmende»

Oslo-studentene er tilfreds med kulturtilbudet. De er også fornøyd med kollektivtilbudet, men det er ikke så viktig for deres totale oppfatning av studiebyen.

Stang forsøker å forklare hvorfor Oslo kommer dårligere ut enn blant annet Trondheim og Bergen.

- Når man flytter til Oslo virker byen litt skremmende. Studenter finner seg raskere til rette i småbyer som Trondheim og Bergen. Eller mindre byer, da, erter Stang.

Han tror studentene i Trondheim og Bergen lever mer gjennom tilbudet for studenter, mens Oslo-studentene bruker kulturlivet som finnes for hele byen.

- Selv om det er lettere å trives i småbyene enn i Oslo, tror jeg, også prosentvis, at det er flere av studentene i Oslo som blir her fremover. Det er et godt tegn på at de har funnet seg til rette. De ender jo her, de fleste av dem, sier Stang.

- I Oslo har man vært dårlig til å omstille frivillighet og den klassiske ildsjelen er ikke like vanlig, sier Martin Tveten, leder av Det Norske Studentersamfund.
- I Oslo har man vært dårlig til å omstille frivillighet og den klassiske ildsjelen er ikke like vanlig, sier Martin Tveten, leder av Det Norske Studentersamfund. (Foto: Bjørnar Berge, Studentenes Fotoklubb.)
 

 

«Få ildsjeler»

Det Norske Studentersamfund har 4000 betalende medlemmer.

Leder Martin Tveten tror grunnen til at Oslo kommer dårligere ut av undersøkelsen er at studenthovedstaden er mer fragmentert. Det er mange tilbud, men ikke alle er laget av studenter.

Frivilligheten blant studenter er ifølge Tveten mye større i andre byer, særlig Trondheim.

- Trondheim er i en egen klasse. Studentfrivillighet står sterkt, og det er ikke så mange andre alternativer. I Oslo er konkurransen knallhard. De som er veldig flinke til å skape studentkultur i byen, gjør det og får lønn. I Oslo har man vært dårlig til å omstille frivillighet, og den klassiske ildsjelen er ikke like vanlig. Du får heller en liste med oppgaver, gjør jobben, og er ferdig. Heller det enn at du legger hele «sjela» i jobben, sier Tveten.

 

Bystyrerepresentant Saida Begum (H) mener Oslo-studenter ikke har den samme campusfølelsen som for eksempel i Trondheim.
Bystyrerepresentant Saida Begum (H) mener Oslo-studenter ikke har den samme campusfølelsen som for eksempel i Trondheim.
Tilbud for alle, ikke bare studenter

Bystyrerepresentantene Saida Begum (H) og Per Anders Langerød (Ap) skal imorgen debattere tematikken på Foreningsleder-konferansen, sammen med tre studentledere fra Trondheim, Oslo og Bergen.

- Trondheim er avhengig av å tiltrekke seg studenter, og legger derfor opp tilbudene annerledes. Tilbudene i Oslo kommer alle til gode, ikke studenter spesielt. Dessuten har vi ikke den samme campusfølelsen i Oslo, sier Begum.

For Begum, som selv er jusstudent på siste året, veier det tyngst at studentinstitusjoner og - organisasjoner i Oslo i hennes øyne har et tettere samrbeid med næringslivet enn andre norske byer.

 

Bystyrerepresentant Per Anders Langerød (Ap) vil gi flere tomter til Studentskipnaden i Oslo og Akershus.
Bystyrerepresentant Per Anders Langerød (Ap) vil gi flere tomter til Studentskipnaden i Oslo og Akershus. (Foto: Johannes Dalen Giske)
«Trist»

- Det er trist, sier Langerød, om at Oslo ikke får bedre resultater på studentundersøkelsen.

Langerød mener kommunens beslutninger har mye å si for resultatet av undersøkelsen, spesielt innenfor bolig, kollektivtrafikk, kultur og helse.

- Bolig er den største utgiften for en student. Nesten 90 prosent av støtten fra Lånekassen går til bolig. Vi vil derfor gi flere tomter til studentskipnaden, sier han.

 

«Mye på en gang»

Per Fridtjof Larssen, leder av Studentersamfundet i Trondheim, nevner tre årsaken til at Trondheim oppleves som en bedre studentby enn Oslo.

- Flere tilflyttere, større studentandel av befolkningen og sterk identitetskapning, sier han og utdyper:

- I mine øyne er Oslos hovedutfordring at den skal være veldig mye på en gang, mens en av Trondheim sine kjerneområder er studenter. Og det er jo litt naturlig, og. Oslo er Norges hovedstad og skal være en by for veldig mange mennesker, sier han.

 

 

Les også på DN.no idag:

Tilbød gratis ferie - må i fengsel

Her er en idiotsikker måte for å få luftig focaccia

– Hjelpeløst prepubertale tegninger av halvnakne damer som peller seg i nesa

Hard kamp om meglerjobbene(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.