To over syv svinger en full buss ut fra lommen i Nydalen i Oslo. De oransje blinklysene synes godt i høstmørket Joakim og Jonas Ben Riala (22) går gjennom. De har ti meter igjen til skolen, fem eksamener til juleferie.

Når tvillingbrødrene fra Levanger setter seg ved et bord og finner frem bøkene er klokken blitt halv åtte. Det begynner å bli glissent rundt dem. Selv ikke studenter i eksamensmodus sitter på lesesalen lenger enn til 19.30. Bortsett fra dem som spiser frokost klokken 18.

Når Joakim (til venstre) og Jonas Ben Riala (22) leser til eksamen skjer det ingenting rundt dem. Ingen er på Facebook, ingen stresser, bråker og slåss om lesesalsplasser. Foto:
Når Joakim (til venstre) og Jonas Ben Riala (22) leser til eksamen skjer det ingenting rundt dem. Ingen er på Facebook, ingen stresser, bråker og slåss om lesesalsplasser. Foto: (Foto: Hampus Lundgren)

Middagslukt til frokost

Kanskje er det en slags hyllest til 100-årsjubilanten Alf Prøysen de driver med, der de tropper opp på skolen for å ta et skippertak. Riktig nok uten skolesekk på magen, men likevel. Brødrene, b-menneskene og BI-studentene Ben Riala bor i bakvendtland i flere uker før eksamen.

– Det kom egentlig gradvis. Vi begynte å sitte lenger på skolen for å få ro, komme oss litt unna alle menneskene og stresset før eksamen. Uken etter satt vi enda en time lenger. Etterhvert ble det til at vi startet fem-seks på ettermiddagen og jobbet hele natten, forteller Jonas over frokostbordet i leiligheten brødrene deler med to kamerater på Majorstua.

I oppgangen lukter det middag.

Taktikken med å snu døgnet på hodet hver eksamensperiode har fungert fint de fire årene de har studert, mener brødrene som begynner på masterstudier til neste år.

Joakim Ben Riala fortviler over feil kverningsgrad på frokostkaffen. Brødrene driver kafé i foreldrenes kunstgalleri  om sommeren. Foto:
Joakim Ben Riala fortviler over feil kverningsgrad på frokostkaffen. Brødrene driver kafé i foreldrenes kunstgalleri om sommeren. Foto: (Foto: Hampus Lundgren)

Asosialt uansett

– Mange sier at de beste studentene skal være på skolen klokken halv åtte, og dra klokken fire. Hvis det fungerer for dem er det fint. Men for oss har det vært veldig bra å ha fleksibilitet. Jeg liker natten. Det er ekstremt avslappende å sitte på skolen når det er mørkt. Når ingenting skjer på Facebook, sier Joakim.

– Det høres veldig asosialt ut, men det er ikke det. Det har nesten alltid vært flere venner som også sitter med oss. Da har du en liten gruppe med kamerater der som sitter og koser seg, sier han.

Jonas skjenker i melk og bryter inn.

– Jeg tror ikke noen kan si at eksamensperioden er den mest sosiale tiden i semesteret. Man tar det offeret å ikke være så sosial i tre, fire-fem uker. Vi leser egentlig ikke noe mer enn andre gjør på dagtid. Det er bare det at vi føler vi får utnyttet tiden best når det ikke er så mange forstyrrelser, sier han.

Når ettermiddagsrushet har lagt seg, tar brødrene t-banen til skolen. Der blir de ihvertfall til banen begynner å gå igjen morgenen etter. Foto:
Når ettermiddagsrushet har lagt seg, tar brødrene t-banen til skolen. Der blir de ihvertfall til banen begynner å gå igjen morgenen etter. Foto: (Foto: Hampus Lundgren)

Våkenatt før eksamen

En renholder fyller vann i vaskebøtten og lager den eneste lyden som kan høres i bygget kvart på åtte morgenen etter. I en enslig bås sitter to brødre som er litt mer bustete på håret enn kvelden før. 12 tomme pappkopper, én for hver time de har sittet der, står på bordet mellom dem.

Joakim har eksamen om en time. Det betyr ikke at han har latt seg tvinge tilbake i en konform døgnrytme. Han bare venter enda litt til med å legge seg.

– Det sies alltid at man skal slappe av litt dagen før eksamen, være uthvilt når du kommer dit. Men jeg er så spent før eksamen, så da klarer jeg ikke å sove uansett. Jeg sitter alltid og tenker på oppgavene, hvordan jeg skal gjøre det, hvilke formler jeg skal bruke. Og på eksamen kommer adrenalinet som gjør at jeg skjerper meg, sier Joakim.

Søvnmangel har foreløpig ikke vært noe problem, mener han.

– Når juleferien kommer, er vi kjørt, men det er ikke på grunn av døgnrytmen. Det er fordi vi kjører oss ganske hardt. Jeg tror ikke vi sover mindre enn andre. Vi har en relativt normal døgnrytme. Normal for oss, kan du si.

Ingen forstyrrelser, mye kaffe. Snart er det morgen – og sengetid. Slik lever Joakim og Jonas Ben Riala i flere uker før eksamen. Foto:
Ingen forstyrrelser, mye kaffe. Snart er det morgen – og sengetid. Slik lever Joakim og Jonas Ben Riala i flere uker før eksamen. Foto: (Foto: Hampus Lundgren)

 

Les også:

Dropp forelesning - få bedre studenter

Planla eksklusiv NHH-klubb med 4000 korner i medlemsavgift

NHH og BI rykker opp i ny rangering

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.