Det kraftige kronefallet har dramatiske konsekvenser for norske studenter i utlandet. For eksempel har amerikanske studieavgifter i løpet av det siste halvåret blitt 25 prosent dyrere.

Det er ikke uvanlig at studenter må punge ut med 100.000 dollar årlig for en amerikansk mastergrad og MBA. Dermed kan den svake norske kronen tilsvare 150.000 såre kroner i økte studieutgifter.

Les også: Marie (20) ble plutselig 40.000 kroner fattigere

Heldigvis, i motsetning til mange master- og profesjons­studier i USA, er realfagsgrader ofte helt gratis. Hvis du vurderer videre utdannelse i utlandet, er dette lille økonomiske smutt­hullet noe jeg oppfordrer deg til å undersøke.

Offisielt har amerikanske doktorgrader en pris på to millioner kroner, men heldigvis slipper jeg og de andre studentene å se regningen. Faktisk tjener man til og med en beskjeden slant med penger.

 

Fra Princeton-laben.
Fra Princeton-laben.
I USA tar en doktorgrad i snitt fem og et halvt år og vanligvis er en master, som man får etter to år, innbakt i studiet. I prinsippet kan man derfor få betalt for å ta en master hvis man slutter etter det andre året.

Av og til hender nettopp dette – studenter finner ut at studiet ikke passer dem og forlater med en «betalt» master. Ikke verst med tanke på at en master i økonomi kan koste deg over en million.

Les også: Smutthullet som gjør utenlandsstudiene billigere

Studiet finansieres vanligvis av stipend, ved å undervise på siden eller direkte fra forsk­ningsmidlene til veilederen din. På Princeton er det første året fullt dekket av et stipend, det andre året underviser man og deretter er studiet som regel sponset av professoren man jobber for.

En gjennomsnittlig doktorgradsstudent får utbetalt litt i underkant av 30.000 dollar årlig. I norsk sammenheng virker det kanskje stusslig, men i USA rekker pengene mye lenger enn i Norge og det holder i massevis for en student.

Hvis en realfagsbasert grad ikke er for deg, er det fremdeles muligheter for å få hele mastergraden finansiert på visse skoler. For eksempel tilbyr Princetons Woodrow Wilson School of Public and International Affairs mastergrader i politikk til en rimelig penge. Takket være en svært gavmild giver, er gradene så å si blitt gratis for de fleste. I tillegg til studieutgifter, får veldig mange av masterstudentene dekket kost og losji.

Skolepenger er ofte grunn til bekymring når man skal studere i utlandet. Hvis man holder øynene åpne og søker smart, kan du spare millioner på utdannelse i utlandet og gå i pluss økonomisk.

Hatice G. Yayla (26) fra Ås tar en doktorgrad i kjemi ved Princeton University i USA. Hun blogger om livet som stipendiat ved prestisjeuniversitetet på DN.no/blogg/hatice

Les hele avisen(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.