Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Årets avis på nett og papir!

Utdannelse

Universitetet i Bergen vil kreve motivasjonsbrev

Vil at alle som søker studieplass skriver 200 ord om hvorfor. Andre skoler skjerper karakterkravene fra høsten for å hindre frafall.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

Nesten 40 prosent av alle som begynner på en bachelorgrad ved Universitetet i Bergen (UiB) fullfører aldri utdannelsen. Nå vil universitetet be alle som søker om å legge ved et motivasjonsbrev ved siden av karakterene de sender inn til Samordna Opptak i april. Målet er at færre faller fra.

– Det er viktig at studentene er bevisste på hvorfor nettopp det studiet de søker seg til er interessant og aktuelt for dem, og tenker gjennom hva de vil bruke det til etterpå, sier Oddrun Samdal, viserektor ved UiB, som jobber mye med frafallsproblematikk.

Planen er at alle søkere til universitetet må skrive rundt 200 ord for å kunne bli vurdert i opptaksprosessen.

Les også: Vil gi turbo-bonus til studenter og skoler

Skeptiske studenter

Oddrun Samdal, viserektor ved Universitetet i Bergen Foto: Leif Skaar/UiB
– Vi vil i første omgang oppfordre til dette. I neste runde vil vi vurdere å gjøre det til et krav. Meningen er ikke at brevet i seg selv skal gi tilleggspoeng eller fratrekk, men sikre at søkerne tar et riktig valg. Klarer du ikke å skrive hvorfor du er motivert til et studium, er det kanskje ikke det du hverken vil eller skal studere, sier Samdal.

Leder Tommy Aarethun ved Studentparlamentet ved UiB er skeptisk til forslaget.

– Jeg tror ikke det er det viktigste tiltaket for å gjøre noe med frafallet. Det blir veldig mye byråkrati. Faren er at det blir veldig standardisert når det blir en så stor mengde. Det kan fungere bra på enkelte studier, men jeg er nok litt skeptisk til å ha det på alle studier, sier Aarethun.

Skal tas frem underveis

Samdal sier de ikke har alle detaljer på plass ennå, men at de vil bruke brevene til studentene som blir tatt opp som motivasjon og innspill til undervisningen.

Les også: Her er Norges dyreste og billigste studenter

– Er dere redde for å skremme bort søkere ved å kreve dette?

– Det er selvfølgelig en risiko vi løper. Derfor tenker vi at det innledningsvis er et prøveprosjekt, der vi tydeliggjør hvorfor vi etterspør det, sier Samdal.

– Blir det lavere frafall av et motivasjonsbrev?

– Motivasjon er en viktig drivkraft. Vi har god erfaring med motivasjonsbrev fra flere av masterprogrammene våre. Men det er klart det også er andre prosesser og krefter i sving når du går fra videregående med god tilrettelegging, servert middag, noen som vasker klærne dine – til å flytte hjemmefra og begynne på universitetet. Det er mye som påvirker frafallet, sier Samdal.

Skjerper kravene

For at skolene skal få innføre skjerpede opptakskrav på enkeltstudier kreves det egentlig forskriftsendring og en omstendelig behandling i Kunnskapsdepartementet.

Ifjor sommer åpnet imidlertid departementet for at skolene enklere kan teste ut ordningen i en periode før man eventuelt søker om å gjøre det permanent. Resultatet er at en del søkere møter strengere krav for å komme inn på studier til høsten.

Les også: Skjerper karakterkravene for studenter

Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU) på Ås var blant de første til å få grønt lys for en forsøksordning med høyere karakterkrav i engelsk til engelskspråklige bachelorprogram.

– Vi ser rett og slett at engelskkunnskapene er en skranke for studentene, de er for svake. Det påvirker gjennomføringsevnene deres, sa rektor Mari Sundli Tveit til DN ifjor høst.

Høgskolen i Oslo og Akershus vil prøve ut karakterkrav på minst tre i norsk for sykepleierstudenter og minst fire for journalistikk. Universitetene i Tromsø, Bergen og Oslo vil kreve mer fordypning i matematikk (R2) for de fleste studiene ved de matematisk-naturvitenskapelige fakultetene. Forslagene er fortsatt til behandling hos Kunnskapsdepartementet.

Les flere saker fra DN Talent:

Marie ble plutselig 40.000 kroner fattigere

De norske gründerne fant skistjernenes sponsor-smutthull

Liv (24) driver millionbedrift fra foreldrenes garasje

- Skaper tapere

– Jeg er enig i prinsippet om at alle har rett til utdannelse. Men det er dårlig bruk av menneskelige ressurser å ta inn de som ikke har forutsetninger til å klare utdannelsen, sier prosjektleder Harald Åge Sæthre ved det matematisk-naturvitenskapelige fakultet på UiB.

Han har jobbet mye med frafall og lanserte en bok om temaet fredag. Sæthre tar blant annet til orde for at det skal bli lettere for lærestedene å stramme inn opptakskravene.

– Å slippe inn alle som vil på studiet er blitt den snille, menneskelige innstillingen. Det er feil. Å ta inn alle uansett forkunnskaper er den umenneskelige innstillingen. Da skaper man tapere, sier han.

Men frafallet i høyere utdannelse er faktisk så stort at studenter som faller fra fordi de er faglig svake ikke utgjør den største gruppen, påpeker Sæthre. I boken viser han til at de fleste som faller fra studiet ikke har problemer med å bestå eksamener. Sæthre mener det viktigste er å redusere dette «frivillige frafallet». Det er en mer utfordrende jobb enn å skjerpe noen opptakskrav.

– Mange slutter i løpet av det første studieåret. Her må institusjonene ha bedre rutiner for hvordan de møter studentene med gode tiltak som forbereder dem på livet som student og livet etterpå. Snakk med dem allerede det første året, før de faller fra, om motivasjon, tilhørighet, undervisning og arbeidsmarkedet, sier han.

Les hele avisen

Talent Universitetet i Bergen Høyere utdanning Utdannelse
Bli Varslet

Ikke gå glipp av noe!

Du kan få en epost hver gang vi skriver om dette.