I helgen skal Oslo Høyre vedta nytt kommunevalgprogram.

Oslo Unge Høyre-leder Jenny Clemet von Tetzschner, som nylig ble innstilt til tredjeplass på bystyrelisten, har sittet i programkomiteen.

Hun forteller at Oslo Høyre ønsker å kjøpe skoleplasser for norske videregående-elever i utlandet.

- Elevene i Oslo bør ha mulighet til å spesialisere seg, slik at de blir Europas beste elever innenfor sine interessefelt. Derfor har vi også gått inn for dette. Da kan elever ta videregående skole i utlandet – for eksempel Tyskland eller Frankrike – og bli ekstra gode i språk, sier hun.

Les også: Marie (20) ble plutselig 40.000 kroner fattigere

For dyrt i dag

I dag finnes det flere utvekslingsmuligheter for videregående elever. De får også støtte fra Lånekassen, i form av stipend, lån og skolepenger.

Clemet von Tetzschner mener allikevel at det er mange som må punge ut av egen lomme, og at dette medfører at flere ikke har råd.

Hun vil at tiendeklassinger i Oslo, og etter hvert Norge, skal kunne velge mellom skoler i Norge og utlandet. Konkurransen mellom plassene i utlandet skal også være en del av Samordna opptak.

- Hvilke land og skoler er aktuelle?

- Jeg kan ikke si noe mer spesifikt ennå, men det må være land med språk mange bruker, sier Clemet von Tetzschner.

Hun bekrefter at de ønsker å kjøpe skoleplasser for alle tre skoleårene.

Les også: Disse landene er mest populært blant studentene

Egne realfagsskoler

Oslo Høyre vil også opprette egne videregående skoler for elever som har lyst til å spesialisere seg i realfag, økonomi eller språk.

- Er ikke tilrettelagt undervisning bra nok for dekke disse elevenes behov?

- Nei. Hvis man skal bli skikkelig god er det viktig å ha de dyktigste lærerne og være i et fagmiljø der medelevene er interessert i å gi en ekstra innsats. Dessuten vil det bli enklere å opprette kontakt mellom skole, universitet og næringsliv, sier Clemet von Tetzschner.

- Vil dere skape eliteskoler?

- Du kan kalle det eliteskoler, men det er bare positivt at elevene får mulighet til å bli bedre. Vi har eliteskoler innen idrett, men med en gang det er snakk om matte eller språk, blir man sett på som elitistisk. Man bør utvide tankegangen litt, sier hun.

- Flere har tatt til orde for å øke realfagskompetansen i Norge. Hvorfor vil dere øke kompetansen innen språk og økonomi?

- Norge trenger dyktige hoder for å bli best av de beste - best i Europa. Da er det viktig å beherske ulike språk. Vi kommer lenger hvis vi snakker bedre engelsk og ett språk til, sier hun.

Les også: Vestlandets «hemmelige» toppskole

Andre forslag fra programkomiteen er å innføre et forsøksprosjekt med karakterer i femte klasse, valgfritt sidemål og gi elevene rett til nivåvalgt undervisning i norsk, engelsk og matematikk.

Delte politiske meninger

- Vi er positive til utveksling, men jeg tror ikke vi går inn for at Oslo kommune skal subsidiere eller støtte elever i utlandet, utover det de får fra Lånekassen, sier Andreas Halse, utdanningspolitisk talsmann i Arbeidspartiet.

Han er heller ikke begeistret for ideen om spesialiserte videregående skoler.

- Det bør være et fagtilbud utover et snevert fagområde, sier han.

«Vet ikke hva de vil resten av livet»

Utdanningspolitisk talsmann i Venstre, Julianne Ferskaug, er enig med Halse.

- Man skal ikke måtte gå på en spesialiseringsskole for å få realisert sitt potensiale. Dette må man kunne ved alle byens skoler. Det er også slik at ikke alle vet hva de ønsker å gjøre resten av livet når de søker videregående i 10.klasse, sier hun.

Ferskaug sier von Tetzchners forslag om å kjøpe skoleplasser i utlandet er spennende.

- Fordi støtten fra Lånekassen er for lav, skaper det et skille mellom elevene. Det å kjøpe skoleplasser i utlandet kan være en løsning, men her må også staten ta et ansvar for å se på Lånekassens satser, sier hun.

LES OGSÅ:

Oppussingsobjekt gikk Tre mill. over takst

Hun tjente desidert mest av alle Apple-ansatte

Asia i dag: Verdens mest levelige by for utlendinger (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.