Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Årets avis på nett og papir!

Curt Rice (i midten) ble ansatt som rektor ved Høgskolen i Oslo og Akershus tirsdag ettermiddag. Onsdag morgen ga kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (til høyre) grønt lys for høyskoler som vil søke om opprykk til universitet. Det sier Rice er hans viktigste mål som rektor. Foto: Fredrik Solstad
Curt Rice (i midten) ble ansatt som rektor ved Høgskolen i Oslo og Akershus tirsdag ettermiddag. Onsdag morgen ga kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (til høyre) grønt lys for høyskoler som vil søke om opprykk til universitet. Det sier Rice er hans viktigste mål som rektor. Foto: Fredrik Solstad les mer

Utdannelse

Fikk gladmelding etter 17 timer som rektor

Nå kan det bli tre universiteter i Oslo.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

– En av mine fremste oppgaver vil bli å jobbe mot universitetsstatus for HiOA, selvfølgelig skal det bli et universitet!

Det sa Curt Rice til Dagens Næringsliv tirsdag. Klokken 16 tirsdag ble han formelt ansatt som rektor ved Høgskolen i Oslo og Akershus - og tiltrer 1. august.

17 timer senere, klokken 9 onsdag morgen, fikk Rice grønt lys for planene om å bli universitet.

Skolenes stollek

  • Før sommeren 2014 sendte Kunnskapsdepartementet et brev til alle høyskoler og universiteter i landet. Her fikk skolene i oppdrag å gi innspill til hvordan de kan samarbeide og eventuelt fusjonere med andre institusjoner.
  • Målet er bedre kvalitet og en mer effektiv organisering. Mange små høyskoler har fått beskjed om at de er for små til å stå alene.
  • En stortingsmelding om ny struktur i høyere utdannelse blir lagt frem fredag 27. mars.
  • Høstens fusjonssamtaler har ført til noen «forlovelser», men det er fortsatt noen små høyskoler som ikke har funnet seg en partner.
  • NTNU ligger an til å bli Norges største universitet etter å ha vedtatt fusjon med høyskolene i Ålesund, Gjøvik og Sør-Trøndelag.
Vis mer
Da holdt kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) pressekonferanse om den nye strukturen i høyere utdannelse.

Her ble det klart at regjeringen åpner for at høyskoler kan søke om «opprykk» til universitetsstatus.

Les mer om planen her: Minst åtte høyskoler forsvinner

Tiner opp

HiOA har i årevis kjempet for status som profesjonsuniversitet, men den nye regjeringen bestemte i regjeringserklæringen at muligheten for opprykk skulle fryses - inntil nå.

– Det blir ingen permafrost. Det kan tines opp, sa Røe Isaksen da han la frem hovedpunktene i den nye stortingsmeldingen om struktur onsdag.

– Det er gode nyheter. Universitetsstatus er det store prosjektet vårt, sier den ferske rektoren Rice til DN like etter pressekonferansen.

Han vil imidlertid ikke sette noen dato for når Oslo vil få to universiteter.

– Jeg har lært mye i prosessen for å bli ansatt som rektor, men må nok lære enda litt mer før jeg svarer på det, sier Rice.

Strengere krav

Selv om høyskoler nå får grønt lys til å søke om opprykk, varsler regjeringen strengere kriterier enn i dag for å bli universitet:

  • Høyskolene som vil bli universitet må dokumentere at de har minst 15 studenter per doktorgradsprogram over tid.
  • Skolene må dokumentere at minst to av doktorgradsprogrammene uteksaminerer i gjennomsnitt fem kandiater per år over en treårsperiode.
  • Skolen må kunne tilby doktorgradsutdannelse i fire fag alene (videreføring av dagens kriterium). Det nye er at utdannelsene må dekke faglige hovedområder.

– At de er mer tydelige på hva kriteriene er, er bare positivt. Det vil ikke endre vår mulighet til å bli universitet, sier Rice.

Høyskolen har rundt 16.000 studenter og over 1850 ansatte, og sikter seg inn mot å bli et såkalt profesjonsuniversitet.

– Vi blir ikke et nytt Universitetet i Oslo. Vi vil skille oss ved ut ved å fortsatt ha en profesjonsprofil, med arbeidslivsorientert utdannelse og forskning, sier Rice.

Kan bli fire nye universiteter

Også flere andre høyskoler kommer nå til å søke om å bli universitet. Tilsammen kan det bli fire nye universiteter i Norge:

Høgskolen i Bergen har universitetsambisjoner, i likhet med Høgskolen i Oslo og Akershus. Det samme har Høgskolen i Telemark og Høgskolen i Buskerud og Vestfold, som slår seg sammen.

I tillegg snuser regjeringen på muligheten til å opprette et trede universitet i Oslo - et kunstuniversitet bestående av Arkitektur- og designhøgskolen i Oslo, Kunsthøgskolen i Oslo og Norges musikkhøgskole. Skolene selv har så langt vært skeptiske.

Frykter annendivisjon

Høgskolen i Bergen-rektor Ole Gunnar Søgnen sa til DN tidligere i vinter at de frykter å stå igjen med svarteper i «annendivisjon» - en divisjon av store høyskoler, mens alle andre institusjoner blir universitet.

Rektorene ved Høgskolen i Telemark og Høgskolen i Buskerud og Vestfold har allerede sagt at de ønsker seg universitetsstatus i belønning for å gjøre som Kunnskapsdepartementet ønsker - å slå seg sammen.

Ett av høyskolenes hoverargumentener er at status som universitet vil gi institusjonen lettere innpass hos internasjonale samarbeidspartnere.

– I dag lider vi internasjonalt ved å måtte kalle oss «university college». Det taper vi på i våre samarbeidsrelasjoner, sa Søgnen til DN.

Talent Universitetet i Oslo Universitetet i Nordland Universitetet i Tromsø Universitetet i Stavanger Høgskolen i Ålesund Utdannelse
Bli Varslet

Ikke gå glipp av noe!

Du kan få en epost hver gang vi skriver om dette.