Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Fristen for å søke seg til høyere utdannelse gjennom Samordna opptak går ut 15. april. Mange er fortsatt usikre på hva de bør og vil studere. Illustrasjonsfoto: Colourbox
Fristen for å søke seg til høyere utdannelse gjennom Samordna opptak går ut 15. april. Mange er fortsatt usikre på hva de bør og vil studere. Illustrasjonsfoto: Colourbox les mer

Utdannelse

«Det er fem dager til søknadsfristen, og jeg ANER IKKE hva jeg skal gjøre til høsten»

Se hva panelet svarte under nettmøtet om studievalg.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

«Det er fem dager til søknadsfristen, og jeg ANER IKKE hva jeg skal gjøre til høsten. Jeg har ingen hobbyer, ingen spesielle interesser innen fag og jobb og heller ingen anelse om hva jeg vil bli. Har dere tips til hva jeg kan gjøre for å bare «gjøre noe» istedenfor å ta et friår og være usikker?»

Det lurte innsenderen Malin på da DN Talent inviterte til nettmøte om studievalg fredag.

Onsdag 15. april går fristen ut for å søke seg til høyere utdannelse gjennom Samordna opptak.

Gisle Hellsten, leder for Karrieresenteret ved Universitetet i Oslo, kunne berolige Malin med at hun «slett ikke» er alene om ikke å vite hva man vil eller bør studere.

Her er hans råd til Malin og andre i samme situasjon:

  • Hva likte du da du gikk på videregående? Samfunnsfag? Realfag? Økonomi?
    Rettslære? Det et kan gi en indikasjon på hvor du kan begynne ditt søk etter høyere utdanning.
  • Hva likte du overhodet ikke? Gjør samme øvelse og se hva du på nåværende tidspunkt ønsker å utelukke.
  • Det er en sammenheng mellom hva man studerer og hva man blir. Det kan være greit å se studier og karriere i en sammenheng.
  • Og til slutt - det er mulig å endre retning underveis. Viser det seg at det du har valgt ikke var noe likevel, er det fint mulig å bytte. Utdanning er noe som skal berike deg som person og åpne dører til arbeidslivet og - slik jeg ser det - ikke noe man bare skal bli
    «ferdig med».

Her kan du lese alle spørsmålene og svarene fra nettmøtet om studievalg!

Usikre oljeingeniører

Flere av de 70 innsendte spørsmålene under nettmøtet fredag kom fra lesere som vurderer ingeniørutdannelse, men som er blitt usikre på studieretning fordi det er urolige tider i oljebransjen.

Innsender Tarjei som har vurdert å søke petroleumsfag, er blitt usikker på om det er det rette valget for fremtiden. Bør han ta sikte på en sivilingeniørgrad som brer seg over flere bransjer?

– Det er riktig at petroleumsindustrien opplever nedgangstider nå og at det hersker uenighet om det er et skifte eller bare konjunktursvingninger. Det er nedbemanninger, men vår erfaring er at teknologer og realister, også de med petroleumsfag, raskt får nye jobber og er ettertraktet i mange andre sektorer og næringer, svarte Teknas generalsekretær Ivar Horneland Kristensen.

Sjekk også DNs interaktive grafikk: Se karakterene og kjønnsfordelingen på alle institusjoner og fagområder i landet

(Mer informasjon om grafikken her)

 

Talent Karriere Karakterer Samordna opptak Studier Utdannelse
Bli Varslet

Ikke gå glipp av noe!

Du kan få en epost hver gang vi skriver om dette.