Adnan Nabi er tredjeårsstudent ved eiendomsmeglerstudiet på Handelshøyskolen BI. Han jobber én dag i uken for Obos, og hvis han består eksamen er han sikret fast jobb.

– Det er stor konkurranse om jobbene, og da gjelder det å få en fot innenfor bransjen mens man studerer. Jeg har vært heldig, sier han.

Nabi skisserer en desperat jakt etter jobb blant de rundt 250 tredjeklassestudentene og sier BI har ansvaret for at det utdannes for mange.

– Det blir enda vanskeligere for dem som kommer etter oss. BI har et samfunnsansvar.

Flere søkere

I dag er det mulig å ta en bachelor i eiendomsmegling ved enten BI i Oslo, Bergen, Stavanger og Trondheim, Høgskulen i Sogn og Fjordane, Universitetet i Nordland, Høgskolen i Hedmark eller Høgskolen i Telemark.

Ifjor var apriltallet for alle med eiendomsmegling som førstevalg 1976 søkere, mens tallet har steget til 2034 søkere i år.

Handelshøyskolen BI har 1495 av disse søkerne, og er eneste skole med løpende opptak. Søkertallet kan dermed stige frem mot skolestart. BI har ikke noe tak på hvor mange studenter som tas inn. Administrerende direktør Carl O. Geving i Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF), mener det kan være lurt å gå ned på antall plasser.

– I en situasjon hvor bransjen melder om overkapasitet, bør BI i likhet med de statlige høyskolene vurdere å begrense antall studieplasser, sier han.

Han viser til jusstudiet der antall plasser ble redusert for å heve kvaliteten.

Geving kan fortelle at behovet for eiendomsmeglere varierer over hele landet, og at overskuddet er størst i Oslo.

NEF har en sentral rolle i utvalget som tar for seg den faglige biten av utdannelsen på BI.

Forbundet lager også flere av lærebøkene på studiet.

Les også: Hard kamp om meglerjobbene

«Ikke bare cashe inn»

Administrerende direktør Leif J. Laugen i eiendomsmeglerkjeden Krogsveen mener også at det utdannes for mange.

Bransjen er i hans øyne for dårlig til å formidle hvor hardt yrket er, og studiestedene bør i større grad tilpasse seg situasjonen i arbeidsmarkedet.

– Studiestedene må ta et større ansvar for studentene de tar opp, ikke bare gjennomføre undervisningsopplegget og cashe inn studieavgifter. De må også realitetsorientere studentene, og her tror jeg det er noe å gå på, sier han.

Han legger til at den enkelte student har hovedansvaret for å sette seg inn i hva yrket går ut på.

«Grov forenkling»

BI-rektor Inge Jan Henjesand reagerer sterkt på Laugens utspill.

– Dette er en grov overforenkling av hva et studium ved BI går ut på. Våre studier låser ikke kandidater fast til en yrkeskarriere. Studentene får med seg en god økonomisk administrativ kompetanse som brukes til mye mer enn eiendomsmegling. I valg av utdannelse skal man dessuten være veldig forsiktig med å basere seg på øyeblikksbilder, sier han.

Henjesand vil ikke begrense antall studenter som blir tatt inn på studiet.

– Per i dag ser vi ikke nødvendigheten av å ta inn færre studenter til studiet, sier han.

Henjesand mener det er for tidlig å anslå hvor mange studenter BI vil ta inn.

Eiendomsmeglerstudiet er det dyreste BI-studiet på bachelornivå, og koster 82.400 kroner andre og tredje året.

De fire offentlig alternative er gratis, og får stadig flere søkere.

- Endel vil ikke kunne få jobb

Eiendomsmeglerforeningens hadde denne uken studentdag for tredjeklassestudentene ved Handelshøyskolen BI.

– Endel vil ikke kunne få jobb og løsningen må ligge i å utdanne færre, sier Hedda Ulvness, administrerende direktør i Eie Eiendomsmegling. Foto: Aleksander Nordahl
– Endel vil ikke kunne få jobb og løsningen må ligge i å utdanne færre, sier Hedda Ulvness, administrerende direktør i Eie Eiendomsmegling. Foto: Aleksander Nordahl (Foto: DN)
Alle de oppmøtte studentene, rundt 20, rakk opp hånden da de fikk spørsmål om de hadde fått relevant jobb før de var ferdig med studiene.

Allikevel mener også bransjen det er for mange eiendomsmeglerstudenter.

– Endel vil ikke kunne få jobb og løsningen må ligge i å utdanne færre, sier Hedda Ulvness, administrerende direktør i Eie Eiendomsmegling, som var en del av studentprogrammet.

– Hvem har ansvaret for det?

– Alle aktørene innenfor eiendomsmeglingsbransjen har et ansvar for å sikre at studentene får jobb etter endt utdannelse. I tillegg må studentene få vite hvordan jobbmarkedet er innenfor eiendomsmegling, slik at de kan ta et godt utdanningsvalg basert på fakta, sier hun.

Ulvness ansetter 20–25 nyutdannede hvert år. Hun tror ryktet til eiendomsmegleryrket er blitt bedre etter at det i 2008 ble innført krav om treårig utdannelse og minst to års praksis.

Les hele avisen

 

Meld deg på DN Talents nyhetsbrev og følg oss på Facebook for å holde deg oppdatert på student- og karrierenyheter.
 

Les også på DN.no/talent:

Her fikk «alle» jobb før de var ferdigstudert

Store sprik i strykprosenten

Rekordhøye søkertall til BI  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.