– Vi definerer prestasjonspress som situasjonen der du ikke føler du presterer for din egen del, men for andres skyld, sier Håkon Avseth (17).

Han er elev ved Ålesund videregående skole og leder av ungdomsbedriften Generasjon Prestasjon. Bedriftens forretningsmodell er foredrag og workshoper om prestasjonspress, rettet mot foreldre, ungdommer, skole- og helsevesen.

Prestasjoner vs. trivsel

Her snakker de om faktorer som skaper prestasjonspresset: skole, foreldre, media, sosiale medier.

– Hva er rådene deres til foreldrene?

– Foreldre vil barnas beste. Det er mye her de fleste kjenner seg igjen i. Det går gjerne mye i detaljer. Spiller du fotball spør de gjerne «hvor mange mål scorte du?» uansett om du er midtstopper eller spiss. De spør ikke «synes du det var gøy?» Over middagsbordet handler samtalen ofte om karakterer, jobb og prestasjoner. Ikke om du trives og har det gøy. Det har vi lyst til å gjøre foreldrene mer bevisste på, sier Avseth.

– I Norge har vi gjerne innstillingen at vi må tenke på barna i Afrika, og ikke klage. Vi er blitt et innelukket samfunn som sliter med å åpne seg. Mange mister muligheten til å ha noen å snakke med. Mange unge føler frykt for å snakke med foreldre sine. Hvem skal de snakke med da? Det kan bli mye for en ung mann eller ung dame som ikke har kontroll over cellene i kroppen sin, engang, sier han.

Ble skremt av tall

Som elever på gründerlinjen i Ålesund er ungdomsbedrift en obligatorisk del av læreplanen. Avseth og de seks andre på gruppen slet med å finne noe de ville engasjere seg i, og var innom «alt fra sunn hverdagsmat til en multi­stige». Så begynte de å lese i avisene om prestasjonspress, og oppdaget Ungdata-undersøkelsen som blant annet Norsk institutt for forskning om oppvekst, velferd og aldring (Nova) står bak.

Helene Aarseth har forsket på foreldre og ser store forskjeller.
Helene Aarseth har forsket på foreldre og ser store forskjeller. (Foto: Brian Cliff Olguin)
– Ungdata-tallene skremte oss. Vi begynte å grave i temaet og så en farlig utvikling. For eksempel at selvmord er den mest vanlige dødsårsaken blant unge. Dette ville vi jobbe med og endre, sier Avseth.

Ålesund-elevene har hatt tett kontakt med Nova og Helsedirektoratet om prosjektet. For kort tid siden var de på foredragsturné i Oslo, og har allerede fått kursoppdrag til høsten.

Råd fra ungdommen

– Hvorfor skal man høre på dere?

– Fordi vi er ungdommer selv. Vi henter inn tall og fagkunnskap fra eksterne kilder for å ha et grunnlag. Men vi har en stor mulighet til å engasjere og påvirke andre unge i en helt annen grad enn en 60 år gammel psykolog.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.