DN Talent søker nye bloggere til skoleåret 2015/2016. Les mer om dette her.

Her er noen utenlandstips fra årets fire bloggere.

Siren Borge (19) fra Harstad går videregående på Li Po Chun United World College i Hong Kong.

– Jeg har tilgang til Facebook, jeg trenger ikke å snakke kinesisk og vi spiser ikke hund, sier Siren Borge (19) som svar på de vanligste spørsmålene hun får om å studere i Hong Kong.

Les hele saken her: Dette har DN Talent-bloggerne lært dnPlus (krever innlogging)

Siren Borge (19) fra Harstad har gått videregående på Li Po Chun United World College i Hong Kong. Hun sier det har vært utfordrende å tilpasse seg. Her spiser hun sammen med Jae Yoon, Hilary og Yousra.
Siren Borge (19) fra Harstad har gått videregående på Li Po Chun United World College i Hong Kong. Hun sier det har vært utfordrende å tilpasse seg. Her spiser hun sammen med Jae Yoon, Hilary og Yousra. (Foto: Privat)
19-åringens råd til andre som vil studere i utlandet er:

  • Ikke bli altfor oppslukt i skolearbeidet – det er mye å utforske og oppleve ved siden av pensum.
  • Bli kjent med lokale.

Hun gjorde seg nemlig noen erfaringer i Hong Kong.

- Én ting jeg tror mange internasjonale studenter har en tendens til å gjøre, er å henge mest med hverandre og drikke champagne på toppen av de mange skyskraperne. Man går ofte glipp av den lokale Hong Kong-kulturen. Folk som bor i knøttsmå leiligheter og bekymrer seg mye for fremtiden, for eksempel. Å bli bedre kjent med lokale elever eller delta i frivillighetsarbeid, er et godt sted å starte, sier Borge.

Les Sirens blogg her.

«Besøk universitetet på forhånd»

Victoria Løken (22) studerer ved MGIMO (Moscow State Institute of International Relations) i Moskva, der hun tar en bachelor i «Government and International Affairs».

Victoria Løken (22) studerer ved MGIMO (Moscow State Institute of International Relations) i Moskva, der hun tar en bachelor i «Government and International Affairs».
Victoria Løken (22) studerer ved MGIMO (Moscow State Institute of International Relations) i Moskva, der hun tar en bachelor i «Government and International Affairs».
Hun anbefaler potensielle søkere å besøke universitetet før den endelige avgjørelsen tas.

  • Dra til Russland og besøk universitetet før du bestemmer deg. På mitt kull var vi femten til å begynne med, og nesten halvparten dro etter ett semester. Jeg tror kanskje litt av grunnen var at de ble møtt av noe annet enn de hadde sett for seg.
  • I Russland tar man vanligvis 60 studiepoeng i året. En bachelorgrad tar fire år, men kun de tre siste er godkjent i Norge. Det vil si at man likevel kun har 180 studiepoeng til slutt. Man får støtte fra Lånekassen til alle fire årene.
  • Et fag i Russland gir mellom to til fire poeng, mens et fag i Norge kan ha ti. Det betyr at for å tjene 180 studiepoeng må antall fag være betraktelig høyere. Det er obligatorisk oppmøte til forelesninger, og tilstedeværelse utgjør brorparten av den endelige karakteren. Timeplanen er med andre ord full fra morgen til kveld, seks dager i uken.
  • Som utlending på MGIMO er du garantert en plass på studenthjemmet, og mye av det nødvendige papirarbeidet blir gjort av de som arbeider på universitetet.

Les også: Dette har DN Talent-bloggerne lært dnPlus

«Intens arbeidskultur»

Hatice G. Yayla (26) fra Ås tar en doktorgrad i kjemi ved Princeton University i USA.

LÆREREN LÆRER. Hatice G. Yayla (26) fra Ås tar en doktorgrad i kjemi ved Princeton University i USA.
LÆREREN LÆRER. Hatice G. Yayla (26) fra Ås tar en doktorgrad i kjemi ved Princeton University i USA. (Foto: Privat)
Hennes tips er:

  •  Tenk smart når det kommer til studievalg. Det er talløse gratis master- og doktorgrader der ute. Faktisk dekker mange skoler leveutgifter og.
  •  Søknadsprossessen er tidkrevende – sett deg inn i det ett til to år i forkant. Avhengig av hva du ønsker å studere kan det vœre lurt å skaffe seg relevant erfaring. Ønsker du å ta en vitenskapelig doktorgrad, er for eksempel forskningserfaring et «must».
  •  Vær forberedt på en litt mer intens arbeidskultur – 14-timer arbeidsdager er vanlige, så karriere og jobb er sterkt knyttet til identitet.

«Bruk tid på søknaden»

Haakon Berge Wiken (20) fra Bærum studerer internasjonale relasjoner og økonomi ved University of St Andrews i Skottland. Her er hans tips til andre som vurderer å studere i Skottland.

  • Søknaden: Ta deg tid til søknaden som gjøres gjennom UCAS. Fokuser på å gjøre din «personal statement» så god som mulig, for å vise hvem du er og akkurat hvorfor du ønsker å studere der.
  • Besøk: For deg som vil studere i Skottland er det verdt et besøk om du er usikker. Da får du et bedre perspektiv på hvorvidt byen føles riktig for deg, og om det er et sted du vil tilbringe fire år.
  • Opplev: Mens du er i Skottland er det fint å kunne oppleve så mye av landet du kan. Ta en tur til Glasgow, Edinburgh, eller the highlands.
  • Liten by/Stor by: Det er både gode og dårlige sider ved å studere i en liten by. Finn ut om det er noe som passer deg. For noen er det altfor lite i St Andrews, mens de fleste finner mye å gjøre ved å være aktiv i studentorganisasjoner, sport og annet. 

Les også på DN.no/talent:

Droppet forelesninger, fikk toppkarakterer dnPlus  

Bruker millioner på å kapre skuffede søkere dnPlus

Kunne ikke nekte studentene sommerbolig  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.