– Ingen av oss har laget spill før, sier Anders Hillestad (29) og viser vei til rommet i kontorfellesskapet «Startuplab» på Universitetet i Oslo der det sitter seks unge ansatte. Og lager spill.

Ifjor feiret klassekameratene deres på NITH (nå en del av Westerdals) at bacheloroppgaven var levert og at de kunne gå ut i jobb i it-selskaper med strømlinjeformede karrierestiger og trygge betingelser.

– Da vi leverte bacheloroppgaven tenkte vi bare «i morgen er det jobb». Fra det sekundet vi var ferdig på studiet måtte vi begynte å tenke økonomi i selskapet, sier Ole Helland (30).

Hillestad og Helland og resten av teamet ville nemlig fortsette på bachelorprosjektet sitt fra NITH og utvikle ferdig dataspillet «Through the Woods».

Dermed ble de gründere av spillselskapet Antagonist. Nå har noen falt fra, andre blitt ansatt. Syv personer jobber fulltid med å få ferdig spillet til lansering i 2016.

DNs valgportal: Hvilke politikertopp er du mest enig med?

«Bra eller dårlig å vite alt?»

De nyutdannede spillutviklerne skal skape et eventyrspill i horror-genren, med utgangspunkt i nordiske troll og skoger.

De ansatte er stort sett medstudenter, samt noen som er hentet fra andre steder. Foreløpig har selskapet hentet 1,8 millioner kroner, blant annet gjennom Norsk filminstitutt og kronerulling via folkefinansieringsplattformen Kickstarter. Det er nok til at driften går rundt.

Ihvertfall så lenge de ansatte synes det er greit å noen ganger få en dårlig månedslønn. Andre ganger ingen lønn i det hele tatt.

– Har dere en klar arbeidsdeling?

– Nei. Vi snakker om hvordan vi kan bli bedre på det. Nå er strukturen veldig flat. Jeg har vært usikker på hvor mye jeg skal involvere de andre – om det er bra eller dårlig at de vet alt. Vi har prøvd å finne en balanse der alle ser helheten og vet hvem som venter på hvem, samtidig som de får ansvar og får være kreative på egen hånd, sier Hillestad, som er daglig leder i Antagonist.

Spillprogrammerer Eirik Reklev Agasøster Hanssen (24) synes det er en fordel at bedriften er liten og ny.

– I en større bedrift hadde jeg hatt et mindre ansvarsområde. Her får jeg gjøre flere ting. Det er egentlig sånn jeg liker det. Da får jeg testet utdannelsene de andre på teamet har tatt, også. Jeg ville jo helst lært litt av alt, sier han.

Lærer mer og raskere

Plussiden ved å jobbe i en liten, fersk bedrift er at det er kort vei til mer ansvar, påpeker fagforfatter og pr-gründer Øystein Bonvik.

Han trekker frem det å være arbeidsom, løsningsorientert, utålmodig og ujålete som fellestrekk for gründerbedrifter som lykkes. Med det sikter han til en vilje til å ta på seg oppgaver utenfor eget ansvarsområde.

Skjermbilder fra spillet.

– I en gründerbedrift får man muligheten til å bryne seg på krevende oppgaver tidlig i arbeidslivet, det kan gi muligheter for store karrierebyks, sier han.

– Hvis man er villig til å ta på seg større utfordringer i en gründerbedrift, kan man få en mye raskere karriereutvikling enn man ville hatt i et mer etablert system. Er man med som ansatt i en tidlig gründerfase kan man dessuten være med på å påvirke utviklingen, sier Bonvik.

Kan bli overflødig etterhvert

Men å jobbe i en fersk bedrift er ikke for alle, advarer Bonvik. Det er mange utfordringer både for dem som skal lede og være ansatte i en ung gründerbedrift.

Han mener det kan være spesielt krevende å jobbe for en gründer, ettersom de ofte har store forventninger til ansatte, men lite tid til å følge dem opp.

Ansatte i gründerbedrifter kan også oppleve at bedriftens behov endres underveis, og at kompetansen deres ikke lenger er like viktig. Mens generalister er nødvendige i oppstartsfasen, det vil si «streetsmarte» ansatte som kan holde styr på mange ulike deler av driften, vil bedriften i senere faser få større behov for spesialister på ulike felt.

Bonvik mener ansatte i nyoppstartede virksomheter i større grad enn andre må ta ansvar for egen karriere.

Vil du lese flere student- og karrieresaker? Meld deg på DN Talents nyhetsbrev og følg oss på Facebook.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.