Det siste halve året har ikke Thelma Onarheim (22) fra Bergen skiftet sengetøyet sitt selv. Bortsett fra den ene uken hun selv var på gruppen som skal lære om hotellrenhold. Det første Onarheim og de andre studentene ved École Hôtelière de Lausanne (EHL) må gjøre når de ankommer Sveits er nemlig å få en innføring i alle delene av hotelldriften.

Verdens beste

EHL regnes som verdens beste hotellskole. Her starter utdannelsen med at studentene blir delt inn i grupper som rullerer hver uke mellom jobbing på skolens egne fasiliteter. De står i baren, jobber i kantinen, i bakeriet, på kjøkkenet – og rengjør medstudentenes hybler på campus. Hvert ukeoppdrag avsluttes med en test, i tillegg til halvårlige eksamener i blant annet økonomi, mat og vin.

Hotellstudentene skal også innom kjøkkenet. Her legger Thelma Onarheim håndlagde sushibiter i bokser før de selges på skolen
Hotellstudentene skal også innom kjøkkenet. Her legger Thelma Onarheim håndlagde sushibiter i bokser før de selges på skolen (Foto: Privat)
Onarheim begynte på EHL i januar og forteller om en møysommelig prosess for å sikre studieplassen.

– Først må man sende et essay og karakterene sine. Hvis de er interesserte i deg, blir du invitert på en utvelgelsesdag med mattetester, datatester og et intervju som varer i nesten en time med rollespill og caseløsning, sier hun.

Jobbet på hotell

Da hun reiste ned til Sveits for opptaksintervjuet, var det med en følelse av å skulle opp til muntlig eksamen.

– Du sitter i et rom og får 20 minutter til å forberede deg på casen. Jeg var kjempenervøs, men rollespillet gikk bra. Og i intervjuet vil de egentlig bare bli kjent med deg.

I tillegg er Onarheim glad for at hun jobbet på hotell i Bergen i ett år før hun søkte seg til skolen.

– Da fikk jeg testet ut om dette var noe jeg ville. Under intervjuet spør de dessuten om erfaringer, som for eksempel hva som er det første du legger merke til når du kommer inn på et hotell, sier Onarheim.

Får støtte fra Lånekassen

EHL er én av få hotellskoler som kvalifiserer til studiestøtte fra Lånekassen. Bachelorgraden koster i snitt over 400.000 kroner. Lånekassen støtter imidlertid ikke innføringsåret før den «ordentlige» bachelorutdannelsen starter. Det har Onarheim måttet finansiere på egen hånd.

I høst skal hun på et praktikantopphold i Paris, noe hun også måtte ordne på egen hånd.

– Skolen forventer at vi er selvstendige, og overlater til oss å finne ut hvor vi vil ha praksis. Jeg var heldigvis tidlig ute og begynte å ta kontakt med hoteller i Paris før jeg begynte på skolen for å sikre meg et internship, sier hun. Onarheim understreker også at hotellutdannelsen er «akademisk nok» til også å åpne dører til andre bransjer.

– Mange av studentene går til konsulentselskaper og banker i stedet for hotell. Vi lærer mye om kundeservice og relasjoner. Det er viktig uansett bransjer, sier hun.

Petter Stordalens datter er akkurat ferdig på Cornell University, som også regnes som en av verdens beste hotellutdannelser. Les intervjuet med Emilie Stordalen (23) her:

– Ingenting slår tipsene fra pappa

Vil du lese flere student- og karrieresaker? Meld deg på DN Talents nyhetsbrev og følg oss på Facebook.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.