Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Årets avis på nett og papir!

40 prosent av bachelorstudentene ved Universitetet i Bergen fullfører ikke graden. Universitetet håpet et motivasjonsbrev ville bedre statistikken, men får ikke lov til å prøve ut ordningen. Foto: Emil Weatherhead Breistein
40 prosent av bachelorstudentene ved Universitetet i Bergen fullfører ikke graden. Universitetet håpet et motivasjonsbrev ville bedre statistikken, men får ikke lov til å prøve ut ordningen. Foto: Emil Weatherhead Breistein les mer

Samordna opptak

Universitetet i Bergen fikk nei til motivasjonsbrev

Ville kreve 200 ord fra alle søkere for å hindre frafall. Departementet sa nei.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

DN skrev i januar at Universitetet i Bergen (UiB) ønsket å innføre motivasjonsbrev som en del av opptakskravet. Målet var at færre studenter skulle falle fra, noe 40 prosent gjør i dag.

For kort tid siden fikk universitetet nei av Kunnskapsdepartementet (KD) på søknaden om lov til å innføre motivasjonsbrev.

Oddrun Samdal, viserektor ved Universitetet i Bergen Foto: Leif Skaar/UiB
– Vi har akkurat fått tilbakemelding på at det ikke blir åpnet opp for å prøve ut dette, sier Oddrun Samdal, viserektor ved UiB.

Tilbakemeldingen fra departementet er at det i så fall må gjøres i hele sektoren, gjennom Samordna opptak.

– KD sier at vi gjerne må prøve ut selve konseptet, men for eksempel i form av et arbeidskrav for studentene som er tatt opp. Studentene kan skrive et brev den første uken på studiet, som vi kan bruke aktivt i undervisningssammenheng. Det vil tjene en litt annen hensikt enn vi hadde, men vil være relevant for motivasjonen til studentene, sier Samdal.

Les også: Vil gi turbo-bonus til studenter og skoler

Hun sier de vil vurdere å følge opp og innføre dette, men har ikke landet på hva de vil gjøre.

Det opprinnelige forslaget var å kreve at alle søkere legger ved et brev på rundt 200 ord for å bli vurdert for en studieplass. Dette skulle komme i tillegg til poenggrensene for opptak som fastsettes gjennom Samordna opptak.

– Meningen er ikke at brevet i seg selv skal gi tilleggspoeng eller fratrekk, men sikre at søkerne tar et riktig valg. Klarer du ikke å skrive hvorfor du er motivert til et studium, er det kanskje ikke det du hverken vil eller skal studere, argumenterte Samdal i januar.

Studentene var imidlertid skeptiske til forslaget om motivasjonsbrev.

– Jeg tror ikke det er det viktigste tiltaket for å gjøre noe med frafallet. Det blir veldig mye byråkrati. Faren er at det blir veldig standardisert når det blir en så stor mengde, sa Tommy Aarethun ved Studentparlamentet ved UiB til DN.

Les også: NTNU vil kaste ut studenter som stryker og henger etter

Talent Utdannelse Universitetet i Bergen Studier Samordna opptak
Bli Varslet

Ikke gå glipp av noe!

Du kan få en epost hver gang vi skriver om dette.