- Det blir en stor utfordring å få jobb, sier eiendomsmeglerstudent Alice Lundberg (21) ved Handelshøyskolen BI i Stavanger.

Til sommeren er bachelorgraden i boks. Etter at Lundberg startet på studiet, har boligmarkedet i oljehovedstaden endret seg dramatisk.

Det siste året har prisene falt med 2,8 prosent, viser tall fra Eiendom Norge. Samtidig er omsetningstiden doblet til nesten to måneder i september.

- Vi vet at markedet er dårlig, og at det påvirker etterspørselen etter oss. Jeg tror de fleste er ganske stressa, vedgår Lundberg.

Dette bekreftes av medstudent Michael Bergstøl (24).

- Det skal være mulig å få jobb, men at det er blitt vanskeligere. Dette er selvfølgelig noe vi prater litt om, sier han.

Må jobbe mer

DN har snakket med flere eiendomsmeglere i Stavanger som forteller om en ny jobbhverdag som følge av oljenedturen.

- Vi har hatt krevende perioder før, men det er lenge siden vi har måttet jobbe så mye for å få boligene solgt. Det er klart at arbeidsmengden har økt betraktelig. Jeg vil anslå at arbeidsuken er omlag seks timer lenger, sier daglig leder Erik Huus i Huus Eiendomsmegling.

På ett år har ledigheten i Rogaland økt med hele 70 prosent, viser tall fra Nav. Eiendomsmeglerforetakene avviser imidlertid at de innfører ansettelsesstopp.

Mens antallet salg har falt med mellom 10 og 15 prosent så langt i år, skal mengden av nye oppdrag være omtrent den samme som ifjor.

- Nyansettelser vurderes fortløpende, sier Huus.

- Vi ansatte en ny i september, sier daglig leder Janne Mette Bergesen i Privatmegleren Bergesen & Partnere.

Eiendomsmegler 1 skal på nyåret åpne nytt kontor i byen.

- Vi satser i Stavanger. I dag har vi ingen stillingsannonser ute, men jeg utelukker ikke at vi skal ansette en ny megler i vår region, sier avdelingsleder Jan Georg Løvdahl Byberg.

Søkertallet falt

I dag er det mulig å ta en bachelor i eiendomsmegling ved enten BI i Oslo, Bergen, Stavanger og Trondheim, Høgskulen i Sogn og Fjordane, Universitetet i Nordland, Høgskolen i Hedmark eller Høgskolen i Telemark.

I oljehovedstaden falt søkertallet på BI til 102 søkere i år, mot 109 søkere i 2014.

- Som en privat aktør innen høyere utdanning er vi alltid utsatt for markedsrisiko. Oljekrisen stiller nye krav til omstilling, og vi følger nøye med på dette. Generelt sett mener jeg at unge mennesker bør være forsiktig med å basere studievalg på øyeblikksbilder, sier divisjonsdirektør Jens Petter Tøndel.

Tidligere i år gikk tredjeårsstudent Adnan Nabi ut i DN og ba BI utdanne færre meglere. Han fikk støtte av flere meglertopper. Tøndal viser på sin side til skolens arbeidsmarkedsundersøkelse fra januar 2015.

Ifølge undersøkelsen var nesten 93 prosent av de ferdigutdannede eiendomsmeglerne ute i jobb etter seks måneder.

- Kandidater fra studiet får med seg en kompetanse som kan brukes til mye mer enn eiendomsmegling, påpeker divisjonsdirektøren.

Står ved valget

21 år gamle Lundberg er opprinnelig fra Osloområdet. Planen er å etablere seg i Stavanger, hvor hun har både venner og kjæreste.

- Jeg kommer kanskje ut i den verste perioden, men nå prøver jeg egentlig bare å være optimistisk, sier hun.

Samfunnsøkonomisk analyse venter at nedgangen i boligmarkedet i Stavanger skal fortsetter i tre år, skrev DN tidligere denne uken.

- Ville du valgt annerledes i dag?

- Nei, jeg bestemte meg for dette for lenge siden, svarer Lundberg.

Heller ikke Bergstøl har begynt å tvile.

- Du er nødt til å jobbe litt hardere, men dette går jo opp og ned. Jeg synes yrket virker spennende og ville valgt det samme igjen. Nedgangstider blir det jo i alle sektorer, sier 24-åringen.

Sjekk skattelistene for 2014 her(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Se DNtv: Bordtennis, lavvo og strandstoler. Googles kontorer er litt  annerledes.

Bordtennis, lavvo og strandstoler. Googles kontorer er litt annerledes.
Sjef i Google Norge, Jan Grønbech, tror de ansatte jobber bedre når de har et lekerom.
02:10
Publisert: