– Den største utfordringen blir nok å få lærerne til å undervise likt og få til en lik vurdering og eksamen. Men jeg er optimist, sier Kim Inge Nilsen (23).

Drammen-studenten tar en bachelor i økonomi og ledelse ved den nye Høgskolen i Sørøst-Norge. Han kunne tatt studiet i Hønefoss også, og fortsatt fått vitnemål fra samme skole. Eventuelt i Bø, Horten eller Kongsberg.

Den ferske høyskolen har tilsammen 17.000 studenter og åtte ulike studiesteder som tidligere tilhørte høyskolene i Vestfold, Buskerud og Telemark. Den er én av de fem nye institusjonene Norge har fått i 2016, og de første resultatene av fusjonsprosessen som ble satt i gang av Kunnskapsdepartementet i 2014.

Se interaktivt kart over Norges nye universiteter og høyskoler nederst i saken.

– Større skole gir jo flere muligheter, nå kan vi velge flere spesialiseringer på tredjeåret. Det er et pluss. Men det blir en spredning av lærerne også. Det kan slå begge veier, sier Nilsen.

Forventer samling

Selv om skolene nå har én rektor og ett felles styre og navn, er det fortsatt like mange studiesteder og studier som før fusjonen.

Les også: Nå er ikke Universitetet i Oslo lenger Norges største

Det betyr at Høgskolen i Sørøst-Norge fra nyttår har 132 bachelor- og masterutdannelser spredt på campusene i Hønefoss, Horten, Kongsberg, Bø, Porsgrunn, Notodden, Rauland og Drammen. Flere av studietil­budene på disse stedene er like eller overlappende.

Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) forventer at skolene nå starter jobben med å slå sammen utdannelser. Han viser til at poenget med den såkalte strukturreformen er bedre kvalitet.

– En større enhet i seg selv gir ikke mer kvalitet. Det kommer først når fagmiljøene samarbeider og man konsentrerer ressursene, sier han.

– Det er helt naturlig at hvis du har fire ganske like utdannelser innenfor et lite geografisk område, er det forventninger om at institusjonene ser på om de skal samle fagmiljøene, sier legger han til.

– Vi lever ikke i hestekjerrenes tid. Vi skal samle utdannelsene, men det betyr ikke geografisk samling, sier styreleder Rune Nilsen ved Høgskolen i Sørøst-Norge.

Styret har bestemt å samle fagmiljøer og utdannelser under én felles ledelse, men ikke fysisk. Det har ingen planer om å legge ned studietilbud eller studiesteder.

– Vi ønsker gode, tunge forskningsmiljøer som bor over hele regionen, og som kan bety noe for korene, idrettslaget, menighetsrådet – hele nær­miljøet. Vi ødelegger lokal­samfunnene ved å flytte alt til ett sentrum, sier styreleder Nilsen.

Vil vente og se

Norsk studentorganisasjon (NSO) mener skolene må klare å prioritere bort utdannelser og satse på det de er best på.

– Nå har de mulighet til å gjøre store endringer. Vi håper de vil gripe den sjansen. Ballen ligger hos styrene, som må tørre å flytte og slå sammen enkelte utdannelser, sier NSO-leder Therese Eia Lerøen.

Hun sier studentene forventer at skolene ikke bare slår seg sammen og går fra flere til én rektor.

– Det verste som kan skje for vår del, er at fusjonen bare fører til administrative besparelser og at studentene ikke møter en ny hverdag med tettere oppfølging. Fagmiljøene og studentene må faktisk samarbeide, sier Lerøen.

Røe Isaksen er enig.

– En av tingene vi ønsker å oppnå med større institusjoner, er at de tar klare valg for å prioritere tydeligere og få en tydeligere profil. Hvis man ikke gjør det, får man ikke ut gevinsten av fusjonen, sier han.

Styreleder Nilsen sier den nye høyskolen skal satse på profesjonsfagene. Men hvilke av studiestedene og utdannelsene som blir best og mest populære blant studentene og forskerne, mener han det ikke er opp til styret å bestemme nå.

Nilsen ser heller for seg naturlige endringer i løpet av de ti neste årene:

– Det blir en dynamikk etter­­­­­hvert, der vi ser hva politisk ledelse og næringslivet i de ulike kommunene gjør med forskningen og studiemiljøet. De som leverer bra ting, overlever.

 &lt;/p&gt;&lt;/field&gt;&lt;field name="byline"/&gt;&lt;field name="paid"&gt;true&lt;/field&gt;&lt;field name="w8issuepage"&gt;26&lt;/field&gt;&lt;tag identifier="tag:tema@dn.no,2013:Torbj%C3%B8rn_R%C3%B8e_Isaksen"/&gt;&lt;tag identifier="tag:tema@dn.no,2013:Kunnskapsdepartementet"/&gt;&lt;tag identifier="tag:tema@dn.no,2013:NTNU"/&gt;&lt;tag identifier="tag:tema@dn.no,2013:H%C3%B8gskolen_i_Molde"/&gt;&lt;tag identifier="tag:tema@dn.no,2013:Utdannelse"/&gt;&lt;/content&gt;&lt;/escenic&gt;</p></div>(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.