Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Matematikkprofessor Jan Martin Nordbotten (34) ved Universitetet i Bergen leder ett av toppforskningsprosjektene som har fått støtte fra den nye potten. Arkivfoto: Paul S. Amundsen
Matematikkprofessor Jan Martin Nordbotten (34) ved Universitetet i Bergen leder ett av toppforskningsprosjektene som har fått støtte fra den nye potten. Arkivfoto: Paul S. Amundsen les mer

Forskning

En milliard til toppforskere

Professor Jan Martin Nordbottens (34) unge forskergruppe får millioner til energi-prosjekt fra ny pott for toppforskning.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

Toppforskere i Norge får utdelt totalt én milliard kroner.

I alt 46 prosjekter får mellom 15 og 25 millioner kroner over fire til fem år.

Disse har fått Toppforsk-penger

  • 17 prosjekter ved Universitetet i Oslo
  • 8 prosjekter ved Universitetet i Bergen
  • 5 prosjekter ved NTNU
  • 7 prosjekter ved universitetene i Tromsø, Stavanger, Agder og Ås (NMBU)
  • 9 prosjekter ved andre høyskoler og forskningsinstitutter
Vis mer
Den nye potten, Fripro Toppforsk, er et spleiselag der universitetene forskerne jobber ved i de fleste tilfeller har «matchet» beløpet som tildeles fra Forskningsrådet.

Matematikkprofessor Jan Martin Nordbotten ved Universitetet i Bergen, for noen kjent fra tv-serien «Norges smarteste» på NRK, er leder for ett av prosjektene som får støtte.

– Vi er en forskningsgruppe på ni personer der nesten alle er under 40 år. Det er ganske unikt, og det er veldig gledelig at vi får midler, sier 34-åringen til DN via satellittelefon fra forskningsopphold i Chile.

Nå skal Nordbottens gruppe forske på energilagring i prosjektet som har et budsjett på 25 millioner kroner over fem år.

– Det er veldig spennende område som ikke er jobbet så mye på før. Pengene er helt essensielt for å få det til, sier han.

Les også: Har fått syv millioner til å forske på homoerotiske dikt

– Veldig spennende

– Hva hadde dere gjort hvis dere ikke hadde fått støtte i denne runden?

– Vi har mange jern i ilden, men nå fikk vi mulighet til å hoppe på prosjektet med energilagring. Det er et veldig spennende område som ikke er jobbet så mye på før, sier han.

Les også: 26 år, hjerneforsker og ferdig medisinstudent

Prosjektet er knyttet til en fornybar energi-løsning der man kan lagre energi i bakken ved å pumpe ned vann i lommer under høyt trykk med høy temperatur.

På den måten kan man både få ut energien som varme i tillegg til at man kan drive en vannturbin og få strøm når vannet spruter ut igjen.

Nordbottens prosjekt skal lage matematiske modeller for å løse utfordringer med denne teknologien, som blant annet er at fjellet rundt lommen sprekker fordi man pumper inn og ut varmt vann med høyt trykk.

Les også: Her er Norges yngste professor

Valgt ut av universitetene selv

Internasjonale ekspertpaneler har vurdert 172 prosjektsøknadene til toppforsk-potten og ga 74 av dem høy nok karakter til å være med videre i konkurransen.

Deretter var det opp til universitetene selv å velge ut hvilke av prosjektene med toppscore de vil satse på. 46 av de 74 topprosjektene får altså finansiering i denne runden.

–  Toppforsk er en ny og målrettet satsing for å sikre god, langsiktig finansiering til forskningsmiljøer som kan bli internasjonalt ledende innenfor sine felt. Det er en viktig oppfølging av målet i Langtidsplanen for forskning og høyere utdanning om å utvikle flere verdensledende miljøer i Norge, sier statsminister Erna Solberg (H) i en pressemelding.

Toppforsk-milliarden kommer i tillegg til 960 millioner kroner som ble tildelt forskere før jul gjennom den vanlige fri prosjektstøtte-ordningen.

– Vi er svært glade for at en langsiktig budsjettvekst fra Kunnskapsdepartementet sammen med en klar prioritering fra forskningsinstitusjonene, gir oss mulighet for å gi et løft til så mange sterke miljøer. Dette er jeg sikker på er en svært god investering for alle parter, sier Forskningsrådets administrerende direktør Arvid Hallén i pressemeldingen.

DNtv: Roger Pihl har i elleve år telt og analysert postreklame

 

Talent Forskningsrådet Utdannelse Universitetet i Bergen Forskning
Bli Varslet

Ikke gå glipp av noe!

Du kan få en epost hver gang vi skriver om dette.

Anbefalte videoer