Noen uker inn i vårsemesteret står rundt 65 studentboliger i Stavanger tomme. Det er første gang siden 2005 at byen har ledige studentboliger midt i semesteret.

Studentsamskipnaden i Stavanger (SiS) har hatt tomme hybler i hele høst, og ved nyttår ble enda flere ledige.

Assisterende direktør Øyvind Lorentzen i SiS sier forklaringen er tredelt.

– Vi ferdigstilte i overkant av 230 nye boliger ifjor som kom ut i markedet. Vi har heller ikke rehabiliteringsprosjekter som gjør at eldre boliger er ute av markedet. I tillegg er det store endringer i det private leiemarkedet i Stavanger, sier han.

– Tilsammen gjorde det at vi ikke klarte å fylle helt opp i august og har hatt litt tomgang siden august og frem til nå. Det har økt litt rundt nyttår. Det har vært flere som har flyttet ut enn som har kommet inn, sier Lorentzen.

Det skjer etter årevis med vill prisvekst på privatmarkedet og lange studentboligkøer.

I 2011 skrev DN om boligkø, nødinnkvartering og en undersøkelse som viste at hver femte Stavanger-student bodde hjemme.

Sommeren 2014 sto Mer enn 13.000 venter på studentbolig

Det siste året har imidlertid leieprisene i oljebyen stupt: Slik rammer oljesmellen: Her har antallet utleieboliger doblet seg

– Mye som kom brått på

Totalt har SiS 1394 boliger. I august ifjor sto nesten 500 av dem klare til førsteårsstudenter. Det er rundt 200 flere enn tidligere år.

Lorentzen sier de er i ferd med å kartlegge hvor mange av de nåværende leietagerne som ønsker å bli boende i studentboligen til høsten.

– Vi regner med at vi vil ha betydelig færre ledige boliger enn i august 2015. Og så vet vi ikke hvordan det går med privatmarkedet. Det er mye i regionen som kom brått på, boligmarkedet, arbeidsmarkedet, alt sammen, sier han.

Justerer ikke opp leien i år

Samskipnadens boliger koster fra rundt 3000 kroner, for en hybel, og oppover. I Sørmarka like ved Universitetet i Stavanger koster det 6800 kroner i måneden for en toromsleilighet.

– Hvordan er prisnivået deres i forhold til privatmarkedet?

– I periodene med betydelig stigning i leieprisene på privatmarkedet har vi stort sett holdt oss til å justere leien med endringen i konsumprisindeksen. Vi har ikke skjelet så mye til hva som har skjedd i privatmarkedet og gjør det heller ikke nå som prisene går litt ned. Vi prøver å holde det stabilt, sier Lorentzen.

Likevel har samskipnaden tatt konsekvensene av lavere leiepriser i privatmarkedet og kommer ikke til å justere opp leien til høsten, slik den vanligvis gjør.

Slutt på kø i 2015

DN har tidligere skrevet om hvordan flere studentsamskipnader sliter med tomme studentboliger på vårsemesteret.

Grunnen er at mange boliger øremerkes internasjonale studenter som kommer på høsten. En stor andel av disse reiser hjem til nyttår, og samskipnaden sliter med å fylle opp med nye leietagere.

Les også: Får refs for tomme hybler

SiS har også en ordning der en del boliger holdes av til internasjonale studenter, men Lorentzen sier de likevel har hatt godt belegg tidligere år.

– Det har ikke vært en stor problemstilling hos oss. Vi har hatt kø av norske studenter hele året - frem til og med sommeren ifjor. De har fylt opp boligene hvis internasjonale studenter ikke bruker hele kvoten, sier Lorentzen.

Les også på DN.no:

Prisfall på borettslagsleiligheter

Analytiker om Telenor-kjøp: - Noe høyere enn man har sett blant andre oppkjøp de seneste årene

- Tall til å få gåsehud av  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.