Søknadsbrev, opptaksprøver og intervju vil sikre et mer rettferdig opptakssystem til høyere utdanning i Norge, mener Elevorganisasjonen, Norsk Studentorganisasjon og Sosialistisk Ungdom.

Sammen har de tre organisasjonene sendt et brev til kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) med sine tre hovedkrav for en omfattende endring av opptakssystemet. Tanken er at skolekarakterer ikke skal ha alt å si for om man skal komme inn på et studium.

– Vi mener at dagens opptakssystem, kun basert på karakterer fra videregående skole, er for snevert. Det er grunn til å tro at vi mister mange dyktige studenter ved å ikke gjøre andre vurderinger i tillegg, mener leder av Norsk Studentorganisasjon, Therese Eia Lerøen.

For det første ønsker de altså opptaksprøver – praktiske eller skriftlige prøver til opptak til utdanninger som i dag ikke har slike. Dessuten ønsker de intervju til utdanninger der personlig egnethet er viktig. At det allerede ligger an til flertall på Stortinget for opptaksintervju for lærerstudenter, er de glade for.

Det siste hovedkravet er såkalt motivasjonsbrev – hvor søkeren sender et skriftlig søknadsbrev til studiet. Her kan søkeren legge fram ikke-akademiske kvalifikasjoner og motivasjon for å søke studiet.

– Vi har et opptakssystem som hører hjemme i forrige århundre. Vi håper dette blir startskuddet for et moderne opptakssystem der alle elever vil få mulighet til å lykkes, sier Nicholas Wilkinson, leder av Sosialistisk Ungdom.

– Vi trenger en opptaksordning som tar hensyn til hele eleven, og ikke bare hvor skoleflink man har vært, sier leder av Elevorganisasjonen Kristoffer Hansen.

Les også:
Utkast til avtale mellom EU og Storbritannia klart tirsdag

Ryanair dropper Rygge

Stavanger vil ha folkeavstemning om storkommune (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Se DN Tv: Blir med på smakingen av Burgund-slippet
Bli med på smakingen av Burgund-slippet
Ingen steder i verden finnes viner med så stor personlighet som i Burgund. Snart fylles Vinmonopolets spesialbutikker med 2013-årgangen.
01:25
Publisert: