- Nå trenger jeg ikke ta friår likevel, sier Hanna Bjone (18).

Hun går sisteåret på videregående, og hadde planlagt studieløpet sitt i over ett år. Med et forventet karaktersnitt på 5,7 og finaleplass i norsk biologi-OL var målet å studere biokjemi på et faglig sterkt sted i utlandet, fortrinnvis i Storbritannia.

Søkte der hun hadde råd
For å få råd søkte hun på universitet som stod på listen over tilleggsstipend fra Lånekassen, dette er studiesteder som gjør at du kan få dekket opptil 66.552 kroner ekstra i året i skolepenger.

Etter søknaden var sendt 15.oktober, ble listen over tilleggsstipend endret og det ble lagt nye kriterier til grunn. Dn Talent har tidligere skrevet at dette medførte store endringer på lista, mer om dette og den nye stipend-lista  Her er skolene som kan gi deg 66.000 ekstra i året

Flere av studiestedene Bjone søkte, blant annet Durham University og University of York ramlet da ut av lista, og utløste ikke lenger det ekstra stipendet.

Fikk plass, kunne ikke bruke den
Bjone kom inn på fire av sine fem alternativ, inkludert de to over men på grunn av endringene hadde hun ikke lenger har råd til å bruke studieplassene. Det samme opplevde 18-årige Astrid Dyrli fra Florø.

Begge hadde tatt hensyn til den eksisterende tilleggsstipendlista uten å vite at den skulle bli endret. Begge stod med studieplasser de ikke lenger hadde råd til.  Astrid Dyrli vurderte å droppe utenlandsstudiet hun hadde planlagt i flere år, Hanna Bjone vurderte å ta et friår.

- Det var en skikkelig kjip situasjon å komme i. Det som opprørte meg er at man ble forskjellsbehandlet, sa Bjone.

Ni siders lang klage
18-åringen Bjone skrev en ni siders lang klage til Kunnskapsdepartementet der hun ba om at de som søkte før listen ble endret fikk dekket tilleggsstipendet slik som de trodde.

DN ba kunnskapsministeren kommentere klagen, og svaret vi fikk vil gi konsekvenser for flere enn Bjone:

– Vi ser at Hanna Bjone her har falt mellom to stoler, og at det er urimelig at hun ikke får tilleggsstipendet når hun forholdt seg til listen slik den var da hun søkte. De som måtte søke før den nye tilleggsstipendlisten var klar skal få stipend, så sant utdanningsinstitusjonen de har kommet inn på var på listen før den ble endret, sier kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen via e-post.

Endrer tidspunktet
Kunnskapsdepartementet opplyser også om at tilleggsstipendlista fra nå av vil bli presentert i første halvdel av oktober, slik at de som søker 15.oktober neste høst kan forholde seg til den oppdaterte versjonen.

- Jeg er kjempeglad både på mine og andres vegne, og det er utrolig fint å vite at fremtidige studenter ikke kommer til å havne i samme situasjon.Jeg gleder meg skikkelig til å begynne på Durham til høsten, og er utrolig takknemlig for at klagen min ble tatt seriøst, sier Hanna  Bjone.

Her er 10 andre artikler du kan lese om utenlandsstudier og kostnader:

Disse skolene tjener mest på norske studenter  

I disse landene studerer du billigst dnPlus

Valutasjokk for norske studenter

Bachelorgrad blir flere hundre tusen kroner dyrere

Utsetter på grunn av kursen

Slik fikk Lise (25) sponset doktorgraden i Oxford

Vil kjøpe skoleplasser i utlandet

Jobber gratis for karriere i FN  

Sveaas gir norske studenter gratis Sveits-utdannelse

Kristoffer (21) visste han hadde valgt et svinedyrt studieår i USA. Men dette hadde han neppe forutsett.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.