Økokrim har tatt ut siktelse mot høyskolen Westerdals Oslo ACT for grovt bedrageri.

Siktelsen dreier seg 34,8 millioner kroner i statsstøtte som skolen fikk til å drive tre studietilbud som manglet godkjennelse. Forholdene fant sted i perioden 2002 til 2012.

Økokrim gjennomførte ransakelser tirsdag.

Førstestatsadvokat i Økokrim Trude Stanghelle. Foto: Hampus Lundgren
Førstestatsadvokat i Økokrim Trude Stanghelle. Foto: Hampus Lundgren (Foto: Dagens Næringsliv)
- Økokrim har ransaket en rekke forskjellige steder og avhørt en rekke vitner. Så blir det å vurdere om det er flere steder vi skal innhente bevis fra og om det er flere vitner vi skal avhøre. Så blir det en gjennomgåelse av papirbeslag og databeslag, sier førstestatsadvokat Trude Stanghelle i Økokrim til DN.

Skolens pressekontakt Vibecke Osfoss opplyser til DN at Økokrim var på to av Westerdals' campus i Oslo, Vulkan og Vaterland, tirsdag. Hun beskriver det som udramatisk.

Skoleselskapet er siktet

Ifølge Westerdals' advokat Henning Harborg i advokatfirmaet Thommessen er det selskapet Westerdals Oslo ACT som er siktet for grovt bedrageri.

- Det er ingen enkeltpersoner som er siktet så vidt oss bekjent, sier Harborg til DN.

Nicolai Løvenskiold eier Westerdals sammen med broren Peder og Reidar og Gunnar Holsts legat.
Nicolai Løvenskiold eier Westerdals sammen med broren Peder og Reidar og Gunnar Holsts legat. (Foto: Elin Høyland)
Tidligere elever har varslet millionkrav overfor blant andre eier og tidligere leder ved Westerdals, Nicolai Løvenskiold.

Stanghelle i Økokrim kan foreløpig ikke utelukke at også enkeltpersoner kan bli siktet i saken.

- Vi er tidlig i etterforskningen og vi skal klarlegge faktum. Vi kan generelt ikke utelukke at etterforskningen vil bli utvidet, sier hun til DN.

Selskapet risikerer en foretaksstraff, altså en bot. Dersom enkeltpersoner blir tiltalt er strafferammen for grovt bedrageri fengsel i inntil seks år.

Rapporterte elever feil

Kunnskapsdepartementet anmeldte skolen til Økokrim i mars.

– Det er veldig sjelden Kunnskapsdepartementet går til politianmeldelse i denne typen saker, men her er det min vurdering at det er riktig å be Økokrim se nærmere på denne alvorlige saken. Westerdals har fått uriktig utbetalt statsstøtte over lang tid, basert på gale opplysninger, sa kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) til DN.

Ifjor høst avdekket DN at daværende Westerdals School of Communication fikk statsstøtte til å drive en film- og tv-linje i en årrekke, selv om denne manglet godkjennelse.

Les DN-dokumentaren her: Slik hentet skolebaronene ut 100 mill. tross utbytteforbud (DN+)

Staten utbetalte millioner hvert år fordi elevene ble rapportert til myndighetene som elever ved den ­godkjente tekstforfatter-linjen.

Som DN skrev i mars har den nye ledelsen ved Westerdals Oslo ACT gransket seg selv og oppdaget at ytterligere to linjer ble drevet på samme måte som film- og tv-studiet.

Påbygningsstudiene «Studio 3D» og «scenografi og event» var heller ikke godkjent, men fikk statsstøtte i årevis fordi elevene ble rapportert som elever ved den godkjente art direction-linjen.

Les også: Krevde for mye i ti år dnPlus (DN+)

I tillegg til å anmelde forholdet krever Kunnskapsdepartementet tilbakebetalt tilsammen 56 millioner kroner av skolen.

Dette er summen av 35 millioner kroner som skolen skal ha fått i statsstøtte til å drive de tre ikke-godkjente linjene, samt 21 millioner kroner for studiestøtte elevene mottok av Lånekassen.

Les også: Slik lurte Westerdals til seg støtte fra Lånekassen dnPlus

Forholdene rundt studiestøtte fra Lånekassen til elever ved de tre studiene er ikke med i siktelsen.

- Vi utelukker ikke at vi kommer til å se på det også. Når man skal klarlegge faktum så henger de to forholdene nært sammen. Det vi gjør nå er rett og slett å bringe faktum på det rene for å se hva som har skjedd og så vurderer vi om det har skjedd noe straffbart, sier Stanghelle i Økokrim.

«Den nye ledelsen ved Westerdals Oslo ACT har vært opptatt av å finne ut av de aktuelle forholdene og har foretatt en intern gjennomgåelse av driften ved WSoC i den aktuelle perioden. Resultatene av den interne gjennomgangen delte høyskolen med Kunnskapsdepartementet. I etterkant av dette ble vi gjort kjent med at Departementet anmeldte forholdene til Økokrim. Westerdals Oslo ACT er opptatt av å samarbeide aktivt med Økokrim i den videre prosessen», heter det i en pressemelding fra høyskolen.

Elever krever millionerstatning

Westerdals har trøbbel på flere kanter. I perioden 2002 til 2012 tok skolen mer skolepenger fra elevene enn regelverket tillot.

Flere hundre elever har så langt takket nei til skolens forlikstilbud og forbereder millionsøksmål, som DN omtalte mandag.

Les også: Hundrevis av studenter sier nei til Westerdals-forlik

Rundt 1300 tidligere elever fremmet i utgangspunktet krav på over 110 millioner kroner.

Skolen har tilbudt å betale tilbake 50 millioner kroner og har gitt elevene svarfrist torsdag denne uken.

Rektor Tine Widerøe uttalte til DN mandag at «flere hundre» eks-elever har akseptert forlikstilbudet, som innebærer 40-60.000 kroner tilbakebetalt for de fleste som gikk tre år ved skolen. Men flere hundre har også avslått tilbudet.

Følg markedene med DN Investor

Les også:

Sjeføkonom: Tallene er «himla mye høyere» enn målet

Flyselskapet hans håver inn penger - igjen

Matvarer bidrar til «kraftig» prisoppgang

Se DNtv:

Her har de aldri har lagd mer bunadssølv enn nå
Mens mange bedrifter på Vestlandet sier opp folk har familiebedriften Sylvsmidja på Voss ansatt flere nye gullsmeder det siste året. Også de nye nordmennene i Oslo har begynt å gå med bunad, forteller sølvsmed Trond Johansen.
01:31
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.