Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Årets avis på nett og papir!

Hamideh Kaffash får komme tilbake til Norge og NTNU, to år etter at PST sørget for at hun måtte avbryte doktorgraden og forlate landet. Foto: Ole Morten Melgård
Hamideh Kaffash får komme tilbake til Norge og NTNU, to år etter at PST sørget for at hun måtte avbryte doktorgraden og forlate landet. Foto: Ole Morten Melgård les mer

Utdannelse

PST snur – nå får iranerne komme tilbake til NTNU

- Jeg er stolt av oss som kjempet, sier Hamideh Kaffash, som nå forbereder retur til NTNU.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

– Jeg er glad PST endret den uriktige beslutningen. Jeg er stolt av oss som kjempet for retten vår i stedet for å tie, skriver Hamideh Kaffash i en epost til DN.

DN skrev høsten 2014 om Kaffash som først ble ansatt og tatt imot som doktorgradsstipendiat ved NTNU, på «tidlig arbeidsstart»-visum. Åtte måneder senere ble hun og flere andre iranske stipendiater kastet ut av studiet og landet.

Dette er saken

  • En gruppe iranske studenter og stipendiater ved NTNU ble før sommeren 2014 nektet opphold i Norge fordi PST fryktet overføring av sensitiv teknologi til Iran.
  • To av dem saksøkte staten ved Utlendingsnemnda (UNE) blant annet for diskriminering og forskjellsbehandling. Iranerne krevde at avslaget på visumsøknaden deres blir kjent ugyldig.
  • Iranerne tapte saken i Oslo tingrett sommeren 2015, men anket.
  • Ankesaken skulle etter planen opp i Borgarting lagmannsrett 21.–24. juni i år.
  • Nå har imidlertid iranerne søkt om midlertidig oppholdstillatelse på nytt – og fått den innvilget. Dermed kan de returnere til Norge og NTNU.
Vis mer
Da hadde Utlendingsdirektoratet (UDI) behandlet søknaden om midlertidig oppholdstillatelse og avslått den etter anbefaling fra Politiets sikkerhetstjeneste (PST).

Les også: Hentet inn av NTNU – kastet ut av PST

Den gangen var begrunnelsen at PST fryktet at iranere på høyteknologiske studier skulle bruke det de lærer i Norge til å lage atomvåpen i hjemlandet. Nå er vurderingen en annen. Etter å ha søkt på nytt fikk Kaffash og Shahin Akbarnejad innvilget midlertidig oppholdstillatelse onsdag.

Kaffash sier hun vil returnere til NTNU «snart» og fortsette der hun slapp.

– NTNU har vært en god støtte for oss hele veien, skriver hun.

«Fikk signaler»

Brynjulf Risnes representerer de to iranere som etter avslaget i 2014 gikk til sak mot staten for å få vedtaket omgjort.

Etter å ha tapt første runde i Oslo tingrett ifjor forberedte de seg nå på ankesaken som etter planen skulle opp i Borgarting lagmannsrett 21. juni. Nå blir det ingen ankesak, opplyser advokaten.

– I forberedelsene til ankesaken kom det tydelige signaler fra staten om at PST tenkte annerledes nå. Derfor sendte de en ny søknad, sier Risnes.

De to stipendiatene forsket på reduksjon av CO2 og filtrering av aluminium.

PST viste i 2014 til FN-sanksjonene som innebar forbud mot eksport av varer og tjenester til Iran som kan brukes til å utvikle masseødeleggelsesvåpen. I januar i år hadde Iran oppfylt sin del av atomavtalen og dermed ble sanksjonene mot landet lettet.

– Regelverket og sanksjonene mot Iran er endret siden forrige vurdering. Derfor har det blitt en ny konklusjon, sier seniorrådgiver Siv Alsén i PST til DN.

Risnes påpeker at hans klienter og NTNU hele tiden har ment at doktorgradsprosjektene aldri har hatt noe med atomvåpen å gjøre.

DN var onsdag ettermiddag i kontakt med pressevakten ved UDI, som henviste til PST.

 

Har du fått med deg DNs «Brexit»-serie?

Talent NTNU Iran FN PST Utdannelse
Bli Varslet

Ikke gå glipp av noe!

Du kan få en epost hver gang vi skriver om dette.