- Jeg håndplukket dem. De utmerket seg umiddelbart.

Administrerende direktør Terje Andersen i medieovervåkingsfirmaet Opoint i Oslo er også foreleser i et par fag på Høgskolen i Sørøst-Norge.

- Jeg hadde Øystein og Daniel i to fag gjennom to semestre, og jeg la fort merke til dem. Da de ymtet frempå om noen ideer de hadde, nølte jeg ikke med å ansette begge to i praksisplass dette vårsemesteret, forteller Andersen.

Markedsføringsstudentene Øystein Simonsen Opperud (28) og Daniel Humlebrek (26) skuffet definitivt ikke sin nye sjef.

Like før praksisperioden utløp gikk Terje Andersen til styrelederen og krevde to nye stillinger øremerket de to talentene.

- Ja, det stemmer. Jeg ba ikke om det, jeg krevde det, faktisk. De to tok vare på den muligheten de fikk på en utmerket måte og jobbet seg inn i nye oppgaver som har gitt Opoint et løft. Vi kunne rett og slett ikke gi slipp på kompetansen deres, sier Opoint-sjefen.

- Hvis du først gidder, gir det gode muligheter

Øystein og Daniel legger ikke skjul på at de håpet praksisperioden kunne ende opp i fast jobb, men de vet samtidig at de har vært heldige.

- Målet var jo å få fortsette i bedriften, men det er et tøft arbeidsmarked om dagen. Da vi ble tilbudt jobb siste dag før praksisperioden utløp, var målet nådd, sier Daniel Humlebrek.

De to studentene sto for all markedsaktivitet for den norske delen av Opoint i praksisperioden. De laget også markedsplaner og kampanjer, gjennomførte ulike markedsaktiviteter rettet mot bedrifter, og styrket tilstedeværelsen i sosiale kanaler og andre kanaler på nett.

- Vi deltok også i produktutviking og andre prosjekter underveis, og har fått erfare i praksis mange aspekter av det vi har studert i teorien tidligere, sier Øystein Simonsen Opperud.

Øystein Simonsen Opperud (28) og Daniel Humlebrek (26).
Øystein Simonsen Opperud (28) og Daniel Humlebrek (26). (Foto: Mikaela Berg)
 

Han tror mange ser på ham som en «streber», og legger ikke skjul på at han har jobbet hardt i studieperioden for å gjøre seg bemerket. Blant annet har han vært en aktiv blogger på Linkedin, noe Opoint-sjefen også merket seg.

- Mitt råd til andre studenter er å bruke tid på å markere seg litt, ikke bare bruke tid på lesing og teori. Hvis man først gidder, gir det gode muligheter for å få erfaring og bygge nettverk, sier Øystein.

Beviste at det var bruk for dem

Opoint ble kjøpt opp av et finsk selskap i april, og det var ingen selvfølge at Terje Andersen skulle få to nye stillinger på rappen.

- Jeg måtte argumentere godt for det, og det tok jo litt tid å få ja. Men siden det går så bra for oss i Norge nå og Øystein og Daniel hadde bevist at det var behov for dem i Opoint, gikk det veien. Gjør man en god nok jobb i en midlertidig stilling, er det absolutt muligheter for at man blir værende i bedriften, sier Andersen.

Opoint har i dag 28 ansatte i Oslo.

Andre store bedrifter bekrefter også overfor DN at de tar vare på talenter som utmerker seg.

Sportsgiganten XXL har et godt samarbeid med Nav og høyskoler. Gjør man en solid innsats innledningsvis, er det gode muligheter for både fast jobb og å jobbe seg oppover i systemet, sier pressetalsmann Tolle Grøterud til DN.

- Kultur for å ta vare på flinke folk

- Flere av varehussjefene våre begynte som selgere. Vi har en kultur i XXL for å ta vare på flinke folk. De skal bli sett og gis muligheter. Vi har talentprogrammer og samarbeider blant annet med Nav-kontorer over hele landet for å hjelpe flere ut i arbeid. Flere går fra praksisplass over i faste jobber i organisasjonen, i alle typer stillinger, sier han.

Konsulentselskapet Deloitte har omfattende rekrutteringsprosesser hvert år for å fange opp de beste internshipsstudentene (sivilingeniører og siviløkonomer) og traineene (jusstudenter).

- Det blir som et syv ukers langt jobbintervju, så dette er nøye utvalgte kandidater. Målet er å gi de beste fast jobb i etterkant. Det legger vi heller ikke skjul på i starten: Utmerker man seg, kan man få tilbud om å bli. Og det skjer relativt ofte, sier rekrutteringskonsulent Marte Hauge Vikan i Deloitte.

- Gjør det lille ekstra

Karriererådgiver Mette Manus i Manus Motivasjon råder alle praksisstudenter til å vise et stort engasjement i jobben. Og takknemlighet.

- Å ha praksis i en bedrift du kan tenke deg å jobbe videre i senere, er glimrende for å få en fot inn i bransjen. Du lærer enormt mye du kan ta med deg i karrieren, sier hun.

Mette Manus, Manus Motivasjon.
Mette Manus, Manus Motivasjon. (Foto: blegen.no)
 

Gjør oppgavene dine på en god måte, og gjør også det lille ekstra, anbefaler hun.

- For å ende opp i fast jobb, er du nødt til å utmerke deg. Spesielt i dag som arbeidsmarkedet er så vanskelig. Vær åpen for nye muligheter og bidra positivt til arbeidsmiljøet - slik at du blir godt likt. Jeg synes man skal gi maksimalt i alle jobber, men det er ekstra viktig når man er ny et sted. Du må vise at du er interessert i å lære, sier Mette Manus.

- Anbefalt fra DNtv:

Her er den første iphonen uten plugg
Da Apple viste fram iPhone 7 onsdag kveld, skjedde det som har vært diskutert og fryktet blant enkelte i forkant. Selskapet har nemlig bestemt seg for å fjerne muligheten for å koble til hodetelefoner via minijack på den neste iPhonen.
01:29
Publisert:
 

- Tenk deg om før du låner til pipa
DNs Bård Bjerkholt kommenterer boligprisene.
03:31
Publisert:

«Finansredaksjonen» går denne uken i dybden på boligmarkedet, der det kun er spekulantene som vinner. Det er mulig vi nærmer oss et «Minsky moment» i boligmarkedet, mener DNs Terje Erikstad. Hør hva det vil innebære i ukens podcast, der også DNs journalist Marte Ramuz Eriksen og kommentator Bård Bjerkholt deltar.

Får du ikke opp episoden? Prøv her eller her.

Vi vil gjerne høre fra deg! Hva synes du om finansredaksjonen? Gi oss tilbakemelding: mre@dn.no.

 

Les også:
Uvenn med Facebook magasinetPlus

Den 28 år gamle jusstudenten saksøkte Facebook. Og vant.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.