Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Antall avlagte doktorgrader gikk ned i fjor, både her ved Universitetet i Oslo og på landsbasis.  Foto: Gunnar Blöndal
Antall avlagte doktorgrader gikk ned i fjor, både her ved Universitetet i Oslo og på landsbasis.  Foto: Gunnar Blöndal les mer

Utdannelse

Laveste antall doktorgrader på fem år

Det ble avlagt 100 færre doktorgrader i fjor enn i toppåret 2013. Samtidig er andelen utlendinger rekordhøy.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

1410 nye doktorgrader ble avlagt i 2016. Det er 26 færre enn året før, og vel 100 færre enn toppåret 2013. Det kommer frem av den halvårlige doktorgradsstatistikken fra Nordisk institutt for studier av innovasjon, forskning og utdanning (NIFU).

Statistikken viser også at mennene igjen er i flertall. 2014 og 2015 var de første årene noensinne med flest kvinner blant personene som disputerte.

– Det faller naturlig at kjønnsfordelingen kan svinge noe fra år til år. De tre siste årene sett under ett har kjønnsbalansen blant doktorandene vært helt jevn, skriver NIFU på egne nettsider.

Utlending-rekord

Andelen utlendinger som tok doktorgraden i Norge i 2016 er samtidig rekordhøy, 38 prosent. 

Totalt avla 532 utlendinger doktorgrad i Norge i fjor. Det er litt færre enn i toppåret 2013, men når det totale antallet også var lavere i fjor blir andelen rekordhøy.

I teknologi ble to av tre doktorgrader avlagt av personer med utenlandsk statsborgerskap, skriver NIFU.

Teknologifaget er dessuten mannsdominert. 

– Vi må helt tilbake til 2010 for å finne forrige år det var færre kvinner som avla doktorgrad innenfor teknologiske fag, heter det i Nifu-rapporten.

Kvinner avla 20 prosent av teknologi-doktorgradene i fjor, og 37 prosent av doktorgradene innen matematikk og naturvitenskap. 

Kvinner er som tidligere i flertall innen medisin og helsefag, samfunnsvitenskap og humaniora, men dominansen er ikke like stor som tidligere år. 52 prosent av doktorgradene innen samfunnsvitenskap ble avlagt av kvinner i fjor, mot 62 prosent i 2015. 

NIFU forventer at antallet avlagte doktorgrader vil øke betydelig de neste årene. 

– De senere årenes opptrapping med nye rekrutteringsstillinger vil bidra til at en allerede fra 2017 vil se en økning i antall doktorgrader avlagt ved norske læresteder, skriver instituttet.

Talent Utdannelse
Bli Varslet

Ikke gå glipp av noe!

Du kan få en epost hver gang vi skriver om dette.