Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Årets avis på nett og papir!

Det juridiske fakultet ved Universitetet i Oslo. Universitetet faller 29 plasser på årets QS-rangering. Foto: Gunnar Blöndal
Det juridiske fakultet ved Universitetet i Oslo. Universitetet faller 29 plasser på årets QS-rangering. Foto: Gunnar Blöndal les mer

Utdannelse

Fire norske på listen over verdens beste universiteter

Men flere institusjoner i Sverige og Danmark gjør det bedre. 

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

I den internasjonale QS-rangeringen, som kårer verdens beste universiteter, finner vi fire norske studiesteder.

Universitetet i Oslo (UiO) troner høyest på en 142. plass i den siste kåringen, noe som er en nedgang fra 113. plass i forrige kåring. 

Verdens beste universiteter:

1. Massachusetts Institute of Technology (MIT)

2. Stanford University

3. Harvard University

4. California Institute of Technology (Caltech)

5. University of Cambridge

6. University of Oxford

7. UCL (University College London)

8. Imperial College London

9. University of Chicago

10. ETH Zürich – Swiss Federal Institute of Technology

Kilde: QS World University Rankings

Vis mer

Universitetet i Bergen (UiB) klatrer til en 164. plass i den ferske rangeringen, syv plasser opp fra fjorårets resultat.

Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet (NTNU) ligger stabilt på som nummer 259 på listen, mens Universitetet i Tromsø er plassert som nummer 367 på topp 400-listen.

Seks parametere

QS-rangeringen vurderer universitetene ut fra seks kriterier, hvorav omdømme og sitering av forskning veier tungt. 

Det akademiske omdømmet måles gjennom en spørreundersøkelse blant 75.000 akademikere som evaluerer kvaliteten på forskningen fra de ulike institusjonene. I tillegg deltar arbeidsgivere med innsikt om hvilke studiesteder de mener utdanner de beste kandidatene.

Utover dette undersøkes forholdet mellom antall akademiske tilsatte og studenter, i tillegg til antall vitenskapelige publiseringer blant de ansatte. QS-rangeringen tar også en titt på antallet internasjonale studenter ved universitetene og prosentandelen av internasjonalt ansatte når verdens beste universiteter skal kåres.

Avtroppende UiO-rektor Ole Petter Ottersen tror nedgangen tilsvarende 29 plasser i årets rangering i hovedsak skyldes nye innrapporteringsmetoder.

– I fjor sendte vi inn tallet på alle studenter på universitetet, i år har vi sendt inn tall på fulltidsstudenter. På en måte slår tallet på fulltidsstudenter dårligere ut for oss enn om vi sender inn tall på alle studentene. Dette illustrerer igjen metodesvakhetene med slike rangeringer, sier Ottesen til UiOs nettavis Uniforum.

Rektor Dag Rune Olsen ved UiB er fornøyd med å ha kommet på en 164. plass. Universitetet scorer høyest i Norge på siteringskriteriet.

– Siteringer er så nært vi kommer et objektivt mål på vitenskapelig kvalitet. At vi viser godt igjen på dette feltet, er noe som er viktig for oss, sier Olsen i en melding.

Det marine miljøet ved UiB kåres til det 37. beste i verden i den ferske rangeringen, mens NTNU blant annet utmerker seg innen arkitektur og bygg.

Slått av naboene

Flere institusjoner i både Sverige og Danmark rangeres høyere enn de norske. De to nabolandene har også flere universiteter på topp 400-listen enn Norge: Sverige har åtte på listen, Danmark har fem og Norge har fire.

Universitetet i København ligger høyest opp på listen av de nordiske institusjonene, på en 73. plass.

Fire svenske læresteder rangeres over UiO, som gjør det best av de norske institusjonene på listen med 142. plass: Universitetet i Lund ligger på 78. plass, Det kongelige teknologiske institutt i Sverige (KTH) er på en 98. plass, Universitetet i Uppsala på 112. plass og Chalmers tekniske høyskole er plassert på en 133. plass.

Universitetet i Stockholm er rangert som nummer 195. I tillegg regnes både Göteborgs Universitet og Universitetet i Linköping å være blant de 300 beste, mens Universitetet i Umeå rangeres er på en 338. plass.

Danmarks tekniske universitet er på 116. plass og Universitetet i Aarhus ligger på 119. plass. På topp 400-listen finnes også Universitetet i Aalborg og Syddansk Universitet.

Talent Universitetet i Oslo Universitetet i Bergen NTNU Utdannelse
Bli Varslet

Ikke gå glipp av noe!

Du kan få en epost hver gang vi skriver om dette.