Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Julie Eldøy (22) kom inn på digital økonomi og ledelse ved UiO

Onsdag kom svaret fra Samordna opptak. Julie Eldøy (22) har søkt informatikkstudiet digital økonomi og ledelse ved UiO, og kommet inn. Her hjemme i Oppegård sammen med hunden Pondus. Foto: Fredrik Bjerknes
Onsdag kom svaret fra Samordna opptak. Julie Eldøy (22) har søkt informatikkstudiet digital økonomi og ledelse ved UiO, og kommet inn. Her hjemme i Oppegård sammen med hunden Pondus. Foto: Fredrik Bjerknes les mer

Utdannelse

Knallhard kamp om it-studieplassene

Søkere og opptakskrav til it-studier går til værs. Julie Eldøy (22) kom inn på førstevalget, digital økonomi og ledelse ved UiO.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

– It er fremtiden.

Julie Eldøy (22) fra Oppegård har nettopp har fått vite at hun får starte på Universitetet i Oslos (UiO) nyopprettede informatikk-studium i «digital økonomi og ledelse». 

Årets tall fra Samordna opptak viser voldsom vekst i interessen for it-fag. Poenggrensene som kom onsdag viser at kampen tilspisser seg mellom it-søkerne.

– Jeg er utrolig lettet, særlig fordi det var et helt nytt studium og mye usikkerhet rundt opptakskravet, sier Eldøy, som hadde 64 poeng og et snitt på 5,3 fra videregående.

Søkerne på ordinærkvoten som slapp gjennom nåløyet på dette nye studiet i år har minst 62,1 karakterpoeng. Søkere på kvoten for førstegangsvitnemål må ha minst 51,9 poeng.

UiO har hatt en søknadsvekst i førstevalgsøkere til it-fag på 62,3 prosent det siste året. Institusjonens nye studieprogram «Informatikk: Digital økonomi og ledelse» suste i år rett inn på toppen av listen over studier med det trangeste nåløyet.

565 søkere hadde studiet som førstevalg i år. Disse har kjempet om 27 studieplasser, noe som vil si 21 søkere per plass. UiO har nå gitt 40 personer tilbud om å starte på studiet, som er en bevisst overbooking institusjonene ofte gjør.

I årets Samordna opptak var det størst prosentvis økning i antall tildelte studieplasser til lektorutdannelser (12,6 %), sivilingeniør (12 %) og informasjonsteknologi (11,9 %).

Nøkkelen til endringer

Det nye bachelorprogrammet på UiO tilbyr en blanding av informatikk- og forretningsadministrative fag: på emneplanen er det alt fra programmering, databaser og systemer, til regnskap, markedsføring og strategi.

Eldøy begynte rett på jusen etter videregående, men følte etter hvert at it-kompetanse og ledelse også var rett studium for henne, selv om hun fortsatt brenner for jusen.

– Jeg vil jobbe med bærekraftig utvikling, likestilling og rettferdighetsutfordringer, og jeg tenker at it- og ledelseskompetansen er kjempeviktig for slike spørsmål i fremtiden. Vi blir mer avhengig av it til alle mulige slags oppgaver og tjenester. It-kunnskapen blir en god nøkkel til å skape positive endringer, sier hun.

Se liste over karakterkravene til ulike it-studier nederst i saken.

Julie Eldøy (22) fra Oppegård er lettet og fornøyd over å ha kommet inn på førstevalget Informatikk: digital økonomi og ledelse ved UiO. Her sammen med hunden Pondus. Foto: Fredrik Bjerknes

Kamp om plassene

4910 personer satt informasjonsteknologi-fag som førstevalg i år da de søkte seg til høyere utdannelse i april. Det er en økning på rundt 30 prosent sammenlignet med i fjor.

Antall it-studieplasser øker noe, men ikke i takt med etterspørselen. 

Søkere til ikt-studier

  • 4910 satte informasjonsteknologi-fag som førstevalg. I alt er det i dag 1900 plasser 
  • I fjor var det tilsvarende 3800 søkere mot 1752 plasser
  • 3156 har i år fått tilbud om ikt-studieplass, som innebærer en overbooking på 66,1 prosent.
  • Lærerstedene selv bestemmer hva som kategoriseres som ikt-studium. Flere studier kan ha ikt-faglig innhold som ikke klassifiseres som rene ikt-studium
Kilde: Ceres 
Vis mer

Det gir tøffere kamp om studieplassene: I år har 2,7 førstevalgsøkere kjempet om hver it-studieplass, mot 2,2 i fjor.

Dermed går også karakterkravene opp.

Universitetet i Oslo trekker frem to informatikk-linjer som eksempler på de økte poenggrensene i årets studieopptak:

Informatikk: design, bruk og interaksjon ved Universitetet i Oslo (UiO) øker fra 50,9 i 2016 til 53 i ordinær kvote.

Linjen «Informatikk: programmering og nettverk» øker fra 51 i 2016 til 53,1 i ordinær kvote.

NTNUs campus i Gjøvik, som har en rekke it- og teknologiutdannelser, opplever også stor pågang. Ingeniørstudiene ved NTNU i Gjøvik hadde 20 prosent flere søkere enn i fjor.

Ikke programmert tidligere

Julie Eldøy forteller at hun er spent på høstens it-studier, selv om ikke har programmert før. 

– Hvorfor tror du mange søker seg til it nå?

– Flere tør kanskje å satse på det de selv ønsker, og velger ikke bare fornuftig. Mange blir oppfordret av foreldre til å velge profesjonsstudier og yrkesfag, som kanskje er mer trygt og forutsigbart, mens it er litt mer diffust. Heldigvis velger mange å satse på det, det tror jeg er bra, sier Eldøy.

Forskningssjef Nils Martin Stølen i Statistisk sentralbyrå (SSB) er ikke overrasket over at det nå er knallhard kamp om it-studieplassene.

– It griper mer og mer om seg, også i mange flere bransjer enn tidligere. Det er nok mange unge som nå ser at it-kompetanse er veien til en sikker jobb i fremtiden, sier han.

Han understreker imidlertid at it-utdannelse har vært populært lenge, i takt med et økende behov for folk med it-kompetanse i arbeidslivet.

– Det svinger jo litt, men trenden går i retning økt interesse for it, og jeg tror ikke dette er noen «døgnflue», selv om det selvfølgelig er vanskelig å si med sikkerhet, sier Stølen.

Kunnskapsministeren:  Teknologi prioriteres

Den voldsomme interessen for it-fag nå kommer uten at utdannelseskapasiteten innen it har økt tilsvarende, påpeker han.

– Når det er for få plasser, øker presset på de studieplassene som finnes. Men målet er jo at antall it-studieplasser skal opp, og den pågangen vi ser nå, er at tegn på at det er helt nødvendig, sier han.

Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) sier regjeringen har økt opptakskapasiteten siden 2014 med 8150 nye studieplasser, hvor helse, lærer, realfag og teknologi har vært prioritert.

I forhandlingene om revidert nasjonalbudsjett fikk Venstre og KrF gjennomslag for 250 nye studieplasser innen IKT. I år får 335 flere søkere tilbud om plass enn i fjor, opplyser Kunnskapsdepartementet.

– Mange av fremtidens utfordringer vil måtte løses med smart bruk av teknologi, og det er derfor vi også har prioritert teknologifag, sier Isaksen.

Lærersted Studienavn Ordinær Førstegangssøkere
UIO Informatikk: digital økonomi og ledelse 62,1 51,9
NTNU Informatikk, informasjonsbehandling 59 39,2
NTNU Datateknologi 58,5 57,2
NTNU Informatikk, Trondheim 53,2 50
UIO Informatikk: programmering og systemarkitektur 53,1 42,9
UIO Informatikk: robotikk og intelligente systemer 53,1 48,3
UIB Datavitenskap 53,1 44
UIO Informatikk: design, bruk og interaksjon 53 42,1
UIB Datateknologi 52,2 45,7
UIO Informatikk: språkteknologi 51,1 38,5
HSN-T Informasjonsbehandling 50,8 Alle
HiM IT, nettbasert 50,6 Alle
NTNU Informatikk, drift av datasystemer 50,2 45,3
UIA IT og informasjonssystemer, årsstudium 50 36
HIOA Informasjonsteknologi 49,9 39,1
UIB Informasjons- og kommunikasjonsteknologi 47,8 37,2
UIA IT og informasjonssystemer, bachelor 47 38,5
HVL Informasjonsteknologi 46,8 39,5
UIB Informatikk-matematikk-økonomi 46 44,6
HiM IT 45,7 30,8
UIT Informatikk, bachelor 45,1 39,3
UIT Informatikk, master 44,7 44,8
HSN-T IT og informasjonssystemer, Horten, bachelor 43,7 32,7
HIØ Informasjonssystemer 42,8 27,6
HSN-T IT og informasjonssystemer, Bø, bachelor 38,8 Alle
HIØ Informasjonsteknologi 38,5 Alle
HSN-T IT og informasjonssystemer, Ringerike, bachelor 37 Alle
HSN-T IT og informasjonssystemer, Bø, årsstudium 35,5 Alle
UIA Informasjons- og kommunikasjonsteknologi Alle Alle
UIS Informasjonsteknologi Alle Alle
NTNU Informatikk, Gjøvik Alle Alle
HIØ Informatikk: design og utvikling av IT-systemer Alle Alle

Anbefalt fra DN-tv:(Vilkår)

Talent Samordna opptak Nils Martin Stølen Julie Eldøy NTNU Universitetet i Oslo Utdannelse
Bli Varslet

Ikke gå glipp av noe!

Du kan få en epost hver gang vi skriver om dette.