Denne våren er rekordmange studenter registrert ved norske universteter og høyskoler.

Les også: Kalliopi Mantagou flyttet fra en skrantende økonomi,

En av de mest populære skolene blant utlendinger i Norge er NTNU, der ti prosent av studentene er utenlandske.

To av seks dro tilbake
Xing Jin (25) var en av dem som dro mutters alene til Norge etter å ha hørt om NTNU og landets oljeindustri. I masterklassen på marin teknikk var hun en av åtte kinesere, bare to dro tilbake etter eksamen.

– Livet er fint og avslappende, og ikke så stressende som i Kina. Der er det mye folk, mye konkurranse. Du må hele tiden jobbe hardere og hardere for å skille deg ut, sier den unge kineseren fra kontoret på Sandvika.

«Mans World» i Kina
Her konstruerer den ferske sivilingeniøren subseamodeller for oljeserviceselskapet Tecnhip. Det kunne hun ikke gjort i Kina.

– I Kina er det ikke mulig for meg å jobbe med dette, det er en «mans world» og jeg ville ikke fått lov til å dra offshore. Det ville blitt rutinearbeid på kontoret. Jobben her er mye mer utfordrende, jeg liker det og livet her. Så hvorfor ikke bli?

Inspirert av Titanic
Hun kommer fra industribyen Fushun, og begynte å studere offshore- og skipsteknologi etter å ha sett Titanic på kino.

– Jeg var tenåring og følte det var noe stort og romantisk over det å bygge skip. Derfor valgte jeg å studere i den retningen, men he-he ... Det var jo ikke romantisk i det hele tatt. Ingeniørfaget er ordentlig tøft til tider, men etter bacheloren synes jeg likevel det var interessant og ville fordype meg, sier hun.

Mens Kalliopi Mantagou flyttet fra en skrantende økonomi, har Jin flyttet fra et land på fremmarsj.

– Selv om økonomien og BNP vokser fra år til år tror jeg det hovedsakelig skyldes at folk jobber hardt, virkelig hardt. Slik som foreldrene mine. De jobber, jobber og jobber. Jeg mener man burde gjøre mer i livet enn å jobbe.

NTNU-rykter
Derfor ville hun dra ut, og etter bacheloren ved kinesiske Dalian University of Technology hadde hun ti ulike universitet på ønskelisten. NTNU kom på førsteplass etter hun hørte tidligere studenter snakke varmt om det i Kina.

– De fortalte meg om det norske livet, hvordan det var med studiene og professorene her. Jeg valgte å tro dem, og det var riktig. Det var ikke som med «Titanic», sier hun.

 

Les også:

Russejentenes karrierehevn

To mastere og en doktorgrad før fylte 28

Skolen der ingen røyker og alle tenåringene legger seg klokken ni

Superstudentene (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.