Direkte forhandlinger med representanter for regjeringen vil først bli innledet når det er kunngjort at de utenlandske styrkene i Afghanistan vil bli trukket ut, sier en talsmann for opprørerne, Suhail Shaheen, til Reuters.

Afghanistans fredsminister Abdul Salam Rahimi opplyste lørdag at direkte forhandlinger ville starte i løpet av de neste to ukene, og flere diplomatiske kilder opplyste at samtalene ville finne sted i Oslo 7. august.

Afghanske myndigheter har lenge ønsket å forhandle med opprørerne, men Taliban har fastholdt at de bare vil snakke med USA, ikke via «løpegutter», som de anser president Ashraf Ghani og hans regjering for å være.

Kommenterer ikke

Utenriksdepartementet har ikke besvart NTBs forespørsel om en kommentar til meldingene om de angivelige fredssamtalene i Oslo 7. august.

Da afghanske medier tidligere i juli nevnte Norge som et mulig sted for fremtidige fredsforhandlinger, sa UDs talsperson Mari Bangstad følgende til NRK:

– Vi vil ikke kommentere rykter. På generelt grunnlag er Norge villig til å bistå på konstruktivt vis.

Forhandler med USA

Taliban og USA har de siste månedene gjennomført sju runder med fredssamtaler i Doha, og begge parter har meldt om framgang. Til uka skal det etter planen gjennomføres en ny runde.

USAs utenriksminister Mike Pompeo diskuterte denne uka utviklingen med Afghanistans president Ashraf Ghani. I en felles kunngjøring etter samtalen ble det understreket at «tiden nå er inne for å få opp farten i forsøket på å framforhandle en slutt på krigen i Afghanistan».

USAs spesialutsending Zalmay Khalilzad, som selv er født i Afghanistan, leder den amerikanske forhandlingsdelegasjonen.

18 år med krig

Taliban kontrollerer i dag omtrent halvparten av Afghanistan og forhandlingene angår våpenhvile, tilbaketrekking av utenlandske styrker og politisk medbestemmelse.

Siden oktober 2001, bare få uker etter 11. september-angrepet gikk amerikanske styrker inn i Afghanistan for å styrte Taliban-regimet.

På det meste har USA og Nato hatt 150.000 soldater i landet.

I 2014 opplyste Barack Obama at de skulle trekke seg ut av landet og begynne med sin støtteoperasjon Resolute Support, som skulle omgjøre innsatsen fra å lede operasjoner til å lære opp den afghanske hæren og politistyrker rundt om i det kuperte landet.

I dag har Norge om lag 60 spesialsoldater og ved årsskiftet hadde USA omtrent 14.000 soldater i Afghanistan.

Krigen har ført til at omkring 2,5 millioner afghanere på flukt og i følge flyktninghjelpen er 2,6 millioner afghanere på randen av sult.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.