Etter en rolig periode blir det nå virkelig travelt på makrofronten.

- Viktigste data i uken som kommer, blir de amerikanske arbeidsmarkedstallene, skriver sjeføkonom Knut Anton Mork i morgenrapporten fra Handelsbanken Capital Markets tirsdag.

  • Ifølge medianestimatet fra en undersøkelse Bloomberg News har gjort blant 58 analytikere vil fredagens jobbrapport fra amerikanske myndigheter vise at sysselsettingen utenom jordbruket i USA økte med 200.000 personer i mars ned fra 236.000 i februar. Arbeidsledigheten er ventet å holde seg uendret på 7,7 prosent.

Omfattende innhold
Jobbrapporten vil som vanlig bli fulgt med argusøyne i finansmarkedene. Rapporten blir sett på som en av de beste målestokkene for nåværende og fremtidig utvikling i amerikansk økonomi. Den inneholder tall for hvor mange som leter etter jobb, hvor mange som har jobb, hvor mye de jobber og hvor mye de får betalt. Rapporten, som er basert på to separate undersøkelser i husholdningene og bedriftene, er blant få kilder som gir et omfattende bilde av den økonomiske aktiviteten i alle bransjer på månedlig basis.

En indikasjon på jobbutviklingen i mars får vi allerede onsdag når ADP Employer Services legger frem statistikken for utviklingen i den private delen av arbeidsmarkedet. Også her er det ventet en oppgang på 200.000 jobber, fra en vekst på 198.000 jobber måneden før.

Overraskende fall
I løpet av påskehelgen kom det flere viktige tall fra amerikansk økonomi. Revidert bnp viste at amerikansk økonomi vokste med 0,4 prosent i fjerde kvartal, mens de to første rapportene viste henholdsvis nedgang og marginal vekst. Dessuten viste tall for forbruket en realvekst på 0,3 prosent.

Mandagens ISM-indeks, som måler aktiviteten industrisektoren i USA, skuffet markedet. Indeksen falt til 51,3 i mars fra 54,2 måneden før.

Den japanske sentralbankens Tankan-indeks skuffet også markedet mandag. Dette er sentralbankens kvartalsvise undersøkelse blant japanske bedrifter og kan sammenlignes med Beige Book i USA og Norges Banks regionale nettverk. Indeksen viste riktignok en bedring fra minus 12 til minus 8, men det var ventet en bedring til minus 1.

Senere denne uken kommer det flere viktige nøkkeltall, fra både Norge og resten av verden.

- Fra Norge får vi en rekke tall denne uken. Viktigst blir kanskje detaljhandel for februar. Vi regner med en korreksjon ned etter den sterke oppgangen sist, skriver sjefanalytiker Erik Bruce i morgenrapporten fra Nordea Markets tirsdag.

I januar steg detaljomsetningen med 1,2 prosent, mens Nordea nå venter at den falt med 0,5 prosent i februar. Konensus blant økonomene er en vekt på 0,3 prosent.

Her er noen av ukens viktigste nøkkeltall:

  • Onsdag: PMI og AKU-ledighet i Norge, privat sysselsetting og ISM for tjenestesektoren i USA
  • Torsdag: Rentemøter i Bank of Japan, Bank of England og Den europeiske sentralbanken ECB, detaljomsetning i Norge
  • Fredag: Jobbrapport USA

LES OGSÅ:

Flat mars i boligmarkedet

Aksje faller 90 prosent på Oslo Børs

Rallyet på Wall Street tok en pause (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.