Fredag ble det åpnet konkurs i boet til det kriserammede teknologiselskapet Tandberg Data asa. Konkursen ble åpnet etter at selskapet selv har meldt oppbud til Oslo byfogdembete.

Selskapets største långiver, Cyrus Capital Partners LB, overtar alle sikkerhetene de har pant i. Curys har opprettet et nytt selskap som tar sikte på å drive Tandberg Data videre.

Men alle aksjonærene i Tandberg Data sitter nå tomhendte igjen.

- All egenkapital er dessverre tapt, sier Tandberg Datas pressekontakt Per Bjørkum til DN.no.

Ingen handel i aksjen
Aksjen har vært suspendert fra handel på Oslo Børs siden 31. mars i år, da den planlagte emisjonen i selskapet gikk i vasken.

- Etter at emisjonen ble mislykket har vi prøvd å reise kapital fra enkeltaksjonærer og enkeltinvestorer. Det lyktes heller ikke, sier Bjørkum.

I dag måtte derfor selskapet gå til Oslo byfogdembete og melde oppbud.

Aksjekursen hadde siden nyttår og frem til 31. mars falt nesten 75 prosent. Den siste måneden aksjen ble handlet, mens emisjonstilbudet var ute, økte kursen med 56 prosent. Aksen ble imidlertid handlet til svært lave nivåer, og ble siste gang omsatt til 10 øre.

Vil drive videre
Det blir nå opprettet et nytt selskap som tar sikte på å fortsette driften.

- Verdien i selskapet ligger ikke i sikkerhetene, men i de økonomiske resultatene, sier Bjørkum.

Han viser til at selskapet har forbedret resultatene kraftig i de siste kvartalene.

Les også: Lys i tunnellen for Tandberg Data

Hvordan den videre driften vil foregå er det for tidlig å si noe om, sier pressekontakten.

- All kapasitet og all oppmerksomhet har gått på å redde selskapet, redde arbeidsplassene og på å fortsatt levere, så detaljerte planer er der ikke, sier Bjørkum.

Han opplyser at de ansatte vil møte på jobb på vanlig måte førstkommende mandag.

Ny eier
Det er selve morselskapet Tandberg Data asa som er gått konkurs. Dette får ingen direkte effekt på datterselskapene i konsernet.

Långiver Cyrus' sikkerhet ligger i eiendelene i datterselskapene i Tandberg Data-konsernet og Cyrus blir dermed eier av disse selskapene. Cyrus har derfor opprettet et norsk aksjeselskap som skal eie disse selskapene videre.

Emisjon gikk i vasken
Selskapet har i lengre tid slitt med å få kontroll på gjeldssituasjonen. Tandberg Data forsøkte i mars å restrukturere gjelden ved å hente inn 125 til 175 millioner kroner i ny egenkapital.

Men da den endelige fristen for emisjonen i Tandberg Data gikk ut 31. mars var det ikke kommet inn nok tegninger til å nå minimumsbeløpet på 125 millioner kroner. Dermed gikk emisjonen i vasken.

- Vi har god grunn til å tro at emisjonen blir tilstekkelig tegnet, men vi trenger noe mer tid, sa administrerende direktør Pat Clarke i Tandberg Data da fristen ble forskjøvet fra 27. mars til 31. mars.

Da hadde mulige interessenter allerede fått tenketiden forlenget fra 16. mars.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.