I nesten ti år har Wenche Hagaløkken og hennes søster Anne Lise Helsingen drevet og eid klinikken Tannlegesenteret på Tåsen i Oslo.

Siden slutten av 1990-tallet har klinikken opplevd solid vekst, med positive resultater hvert eneste år. I 2018 fikk Tannlegesenteret et resultat før skatt på 11,6 millioner kroner, og hadde en omsetning på 38,9 millioner. De fem siste årene har klinikken omsatt for mer enn 200 millioner kroner, med et resultat før skatt på 38,7 millioner kroner i samme periode.

Likevel bestemte de to søstrene seg tidligere i høst for å inngå en avtale med den svenske tannhelsegiganten Oral Care Nordic. De har nå kjøpt seg inn i klinikken, og er majoritetseiere.

«Samme verdisynet»

Når DN møter Hagaløkken og Stefan Kullgren i Oral Care Nordic på Tannlegesenterets klinikk på Tåsen i Oslo, er det to fornøyde, nybakte forretningspartnere.

De forteller at Tannlegesenteret i tiden fremover skal drives som et samarbeid, og at Hagaløkken fortsetter som daglig leder.

– Jeg ønsker at Tannlegesenteret skal bestå og forvaltes videre med de samme grunnpilarene og verdier som vi har forsøkt å bygge videre på. Det er en konsolidering i bransjen med større og større enheter. For oss var det viktig å få inn noe med det samme verdisynet, og det fant vi med Oral Care, sier daglig leder Hagaløkken.

Det er en konsolidering i bransjen med større og større enheter. For oss var det viktig å få inn noe med det samme verdisynet, og det fant vi med Oral Care
Wenche Hagaløkken

«En stabil aktør»

Hagaløkken har bakgrunn som tannpleier, og har jobbet ved Tannlegesenteret siden 1978. I 2011 gikk den tidligere eieren bort, og Hagaløkken og søsteren Anne Lise Helsingen tok over virksomheten.

Nå, åtte år senere, sier Hagaløkken at å sikre klinikkens fremtid var det som veide tyngst da de bestemte seg for å selge.

– Vi ønsker muligheten for å ha støtte og utveksle erfaringer på områder Oral Care kanskje er sterkere på, for eksempel det administrative. De er en stabil aktør som har vært på markedet i mange år, sier Hagaløkken.

På spørsmål om hvor mye Oral Care Nordic har kjøpt for, vil hverken Hagaløkken eller Kullgren gå i detaljer, men sier at de er fornøyde med avtalen.

Mobil tannbehandling

Oral Care Nordic er en av Sveriges største tilbydere av tannhelsetjenester, og eier 13 klinikker i Sverige. I tillegg til tradisjonell tannbehandling driver selskapet også med såkalt «mobil tannbehandling», der tannleger og tannpleiere reiser rundt i landet på hjemmebesøk.

Kjeden omsatte for 208 millioner svenske kroner i 2018, med et resultat før skatt på 165.993 kroner. I 2019 anslår selskapet en omsetning på omtrent 320 millioner svenske kroner.

Tannlegesenteret blir kjedens 14. klinikk, og dens første i Norge.

– Vi er opptatt av å finne kvalitetsprosjekter, og klinikker som har en viss standard. For oss handler det ikke nødvendigvis om vekst, men å finne de gode klinikkene. Det har vi gjort her, sier Stefan Kullgren, kjøps- og klinikkansvarlig i Oral Care Nordic.

Store kjøper små

De siste årene er flere private tannlegevirksomheter blitt kjøpt opp av større, internasjonale aktører. Tidligere i år skrev Bergens Tidende om Paul-Arne Hordvik, som i fikk 60 millioner kroner da han solgte sin klinikk til kjeden Oris.

Lars Melkvik, direktør i Oris, sier det ligger mange faktorer i bunn når verdien av en gitt klinikk skal settes.

Hordviks klinikk hadde en omsetning på rundt 50 millioner i 2018, ifølge BT.

Melkvik vil ikke uttale seg om detaljer rundt kjøpet av Hordviks klinikk, men opplyser at man betaler en høy multippel dersom bunnlinjen har vært stabil og gjerne økende over tid.

– Det varierer veldig på klinikker i Norge, men det er en matematisk modell hvor man betaler en viss sum basert på bunnlinjen. Størrelse på klinikken og beliggenhet er også to faktorer som spiller inn, i tillegg til flere andre beregninger, sier Melkvik.

I Norge er det Colosseum Tannlege, Odontia og Oris som er de største aktørene. Eksempelvis hadde førstnevnte omsetning på over én milliard i 2018, og de tre kjedene har over 50 klinikker spredt over hele landet. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.