Både Kirkens Nødhjelp og Verdens naturfond (WWF) rykker nå ut mot Statoils hemmelighold av selskapets produksjonsdelingsavtaler i Tanzania.

- Dersom alt er ukontroversielt overfor både parlamentet og befolkningen, hvorfor kan ikke Statoil spille med åpne kort?

Jane Vogt Evensen i Kirkens Nødhjelp er oppgitt over Statoils holdning. Mandag førte hemmelighetskremmeriet rundt 26 slike produksjonsdelingsavtaler til at parlamentet fikk politiet til å arrestere Tanzanias to øverste oljebyråkrater.

Hun mener det ikke er holdbart av Statoil å henvise til at myndighetene ikke ønsker avtalene offentliggjort.

- Det som er paradoksalt, er at begge parter viser til den motsatte parten som hinder for offentliggjøring, sier hun.

- Det vi stiller oss spørrende til, er hvis alle ønsker å spille med åpne kort, hvorfor oppnås det ikke da en enighet om å offentliggjøre kontraktene?


Evensen mener spørsmålet er ekstra sensitivt i Tanzania, fordi befolkningen har flere tiårs erfaring med en gruveindustri som har gitt fellesskapet dårlig med inntekter og rikelig med kostnader.

Pålegger offentliggjøring

Så sent som fredag sto representanter fra Statoil på talerstolen på en konferanse Kirkens Nødhjelp og WWF-Norge arrangerte i Oslo, i anledning nedtellingen mot presidentvalget i Tanzania i oktober neste år.


Også der gjentok Statoil sin posisjon: Selskapet har ikke noe å skjule og skulle gjerne offentliggjort kontraktene, men kan ikke av hensyn til motparten tanzanianske myndigheter.


Nå skriver WWF og Kirkens Nødhjelp i fellesskap:


"Arrestasjonene i Dar es Salaam viser med all tydelighet at tanzaniansk lov ikke bare åpner for, men faktisk pålegger regjeringen å tilgjengliggjøre petroleumskontraktene for Parlamentet. Arrestasjonene viser også den sterkt økende frustrasjonen i Tanzania rundt hemmeligholdet av landets petroleumskontrakter og hvordan landets ressurser forvaltes. I fjor så vi voldelige opptøyer knyttet til naturgassen. Nå utsteder de folkevalgte arrestasjonsordre på to av Tanzanias petroleumstopper. Dette er realiteten vårt norske statseide selskap nå må forholde seg til."

Ber myndighetene åpne opp

Statoils internasjonale talsmann Knut Rostad sier selskapet er positivt til offentliggjøring av innholdet i produksjonsdelingsavtalene, og at selskapet har orientert tanzanianske myndigheter om sitt syn på dette.

- Myndighetene må gjennom demokratiske prosesser ta stilling til hvordan de vil håndtere dette videre, sier Rostad.

- Vi må også ha respekt for at det er ulike syn på dette med åpenhet, sier han.

Han viser for øvrig til at Statoil så sent som denne uken ble kåret til verdens tredje mest åpne selskap av organisasjonen Transparency International.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.