Etter valget i Angola denne uken er et lederskifte er på gang for første gang på 38 år. Til tross for store oljeressurser har landet blir preget av år med økonomisk kaos og korrupsjon. Nå gjøres nye grep for å komme korrupsjon til livs på kontinentet – i alle fall formelt.
Under Den afrikanske unions (AU) toppmøte i Addis Ababa i juli, fikk Nigerias president Muhammadu Buhari ansvaret for å lede satsingen med navn «Winning the Fight Against Corruption: Sustainable Path to Africa’s Transformation», som finner sted i 2018.
Buhari leder selv et land der korrupsjon er blitt et kjempeproblem: Ifølge PwC kunne Nigerias økonomi vært 22 prosent større om graden på korrupsjon hadde vært på nivå med Ghana. Landene ligger over 60 plasser fra hverandre på Transparency Internationals korrupsjonsindeks.
–Bra for investeringene
Stig Jensen, professor ved senter for Afrika-studier ved Københavns Universitet, mener det er flere tegn til bedring når det gjelder korrupsjonsbekjempelse på det afrikanske kontinent.
– AU sender nå positive signaler til alle som ønsker å investere i prosjekter på kontinentet. Allerede er det mange land som har vist å ta utfordringene på alvor i større grad enn før. Rwanda og Mauritius er på bedringens vei, Tanzania har en president som har tatt grep, og alle sakene mot Jacob Zuma i Sør-Afrika viser at sivilsamfunnet har gått mektig lei av korrupsjonen, sier Jensen til DN.
Sistnevnte statsoverhode har fått over 700 anklager om svindel og korrupsjon mot seg i løpet av sin presidentgjerning. På Zumas 75-årsdag i april tok 30.000 sørafrikanerne til gatene for å kreve hans avgang.
Havnet i «Cashgate»
Kort tid etter toppmøtet ble det utlyst arrestordre på Malawis tidligere president Joyce Banda. Hun er av dem som har snakket høyest om å bekjempe korrupsjon, skriver Institute for Security Studies.
I en ellers mannsdominert politisk landskap ble Banda kun den andre kvinnen til å inneha et presidentverv i et afrikansk land, da forgjengeren døde av hjertesvikt i 2012. Banda tapte det neste valget i 2014, men Forbes kåret henne likevel til Afrikas mektigste kvinne samme år – og den 40. mektigste kvinnen i verden.
Hennes to års presidentskap best kjent for avsløringen av den største korrupsjonssaken i Malawis historie, der rundt én milliard kroner ble tappet fra statskassen til ansatte i og rundt statsadministrasjonen. Politiet i landet mener nå å ha håndfaste bevis som knytter Banda selv til saken, som har fått navnet «Cashgate».
Saken blir sett på som alvorlig i et land der 40 prosent av de statlige inntektene er bistand. Den er også et hardt slag for Banda, som ryktes å ville stille som presidentkandidat på nytt i 2019. Hun har oppholdt seg i USA etter valgnederlaget i 2014.
– Jeg har tiltro til det juridiske systemet. Når disse anklagene blir brakt for retten, vil de bli avvist med den forakten de fortjener, sier Banda ifølge AllAfrica.
Stanset flyreiser på første klasse
I Tanzania har president John Magufuli fått kritikk for å nærmest tøye korrupsjonskampen for langt, da avskjedigelse av påståtte korrupte tjenestemenn og massive innsparingstiltak har fått konsekvenser for iverksettelser av reformer, skriver Forbes.
Etter innsettelsen i 2015 avlyste Magufuli den offentlige feiringen av landets nasjonaldag, reduserte statsadministrasjonen med elleve departement og la ned forbud mot kjøp av flyreiser på første klasse. Reformbølgen har ikke bare blitt godt mottatt.
– Jeg er president og jeg vet hva jeg gjør. Det er opp til meg å avgjøre hvem som bør få hvilken jobb, sa presidenten etter at over 10.000 offentlige ansatte hadde mistet arbeidet, ifølge New African.
Stig Jensen tror ikke Tanzanias eksempel blir den nye normen.
– Å kalle noe for en korrupsjonskamp betyr ikke nødvendigvis at alle gjør noe med problemet, men det er uansett en formidabel oppgave AU har tatt på seg. Det er grunn til å være spent på resultatet, sier Jensen. (Vilkår)