Den norske storbanken DNB la torsdag frem kvartalstall for årets andre kvartal som overgikk analytikernes forventninger på nesten samtlige poster.

Tapene øker
Banken må imidlertid ta nærmere én milliard kroner i tap på utlån i kvartalet, noe som er mer enn 150 millioner kroner mer enn analytikerne så for seg.Tapene var 252 millioner kroner høyere enn i samme kvartal ifjor, og 199 millioner kroner høyere enn i årets første kvartal.

Banksjef Rune Bjerke forsikrer imidlertid om at han fremdeles venter at årets samlede nedskrivninger på utlån vil holde seg på nivå med fjoråret.

- Den norske økonomien er fortsatt solid, men de økte nedskrivningene kommer innen flere segmenter. Det kan tyde på en viss svekkelse i norsk økonomi. Nedskrivningene innen shipping var fortsatt relativt høye i forhold til bankens øvrige segmenter, men markert lavere enn i de siste kvartalene. Vi mener fortsatt at nedskrivningene i 2013 vil ligge innenfor det nivået vi har varslet, det vil si 3-4 milliarder kroner, sier Bjerke i en pressemelding fra banken.

Betydelig bedre enn ventet
Resultatet før skatt endte på nærmere 5,2 milliarder, mens konsensus blant analytikerne som følger selskapet var nær 4,8 milliarder kroner, ifølge estimater innhentet av SME Direkt for TDN Finans.

- DNB hadde god vekst i det underliggende resultatet, til tross for at utlånsveksten var noe redusert. Den svakere utlånsveksten skyldes delvis svekket markedsutvikling og delvis at flere av våre store kunder bruker obligasjonsmarkedet til finansiering. Det var fortsatt god etterspørsel etter boliglån, med en gjennomsnittlig vekst på syv prosent fra andre kvartal i fjor, sier Bjerke.

Inntektene fra tradisjonell bankvirksomhet, de såkalte netto renteinntekter, endte på nær 7,5 milliarder kroner i kvartalet, noe som var 164 millioner kroner bedre enn forventningen i markedet.

Renteinntektene steg med 846 millioner kroner i kvartalet. Bakgrunnen for økningen er at banken har økt sine utlånsrenter. Banken peker selv på at renteoppgangen skyldes nye kapitalkrav fra myndighetene.

- Noen hevder at norske banker ennå ikke har fått kapitalkrevende reguleringer. Det er feil. Vi har fått en skriftlig marsjordre fra myndighetene om å bygge vesentlig mer kapital gjennom 2013 og å gi dette arbeidet aller høyeste prioritet. De siste 12 månedene har banken økt kjernekapitalen med cirka 11 milliarder kroner, eller over 200 millioner hver uke. Denne kapitaloppbyggingen gir en mer solid bank, men økte kapitalkrav medfører en kostnad for både ansatte, eiere og kunder, sier Bjerke.

Banken har de siste fem årene bygget 53 milliarder kroner i kapital for å innfri eksisterende kapitalkrav, skriver banken i pressemeldingen.

Har kuttet 1000 årsverk
Siden andre kvartal 2012 er bemanningen i DNB redusert med over 1000 årsverk, skriver banken i pressemeldingen torsdag. Begrunnelsen for nedskjæringene er at banken må redusere kostnader for å innfri nye kapitalkrav gjennom et bedre resultat.

Banken har mål om å kutte ytterligere 500 årsverk innen 2015.

Bankens driftskostnader økte med 558 millioner kroner sammenlignet med andre kvartal ifjor. Fratrukket restruktureringskostnader og andre engangseffekter falt imidlertid kostnadene med 71 millioner kroner, ifølge banken.

LES OGSÅ: Ertzeid skuffer sjefen