Facebook er et sosialt verktøy, men svært mange kobler seg opp også når de er på jobb. Det medfører store tap i produktivitet for bedrifter.

En undersøkelse gjort blant britiske arbeidstakere konkluderer med at i Storbritannia koster denne trafikken 72 milliarder kroner i året i ren produktivitet. Hva det koster i økt bruk av båndbredde og tilhørende sikkerhetstrusler kommer i tillegg.

Ved å overføre tallet direkte til norsk næringsliv basert på innbyggertall blir summen 5,5 milliarder norske kroner for norske bedrifter.

Undersøkelsen er utført av selskapene Information Security Consultancy, Global Secure Systems og Infosecurity 2008.

Stor bekymring
IT-sjefer og -direktører i Storbritannia ser nå på sosiale nettjenester som Facebook som det mest viktige fenomenet å håndtere i 2008. På sin side ønsker de gjerne å blokkere tjenestene fullstendig, men de får da protester fra personalavdelingen som mener bruk av disse tjenestene har en positiv innvirkning på arbeidsmiljøet og de ansattes trivsel.

- Det er en del intern knuffing mellom avdelingene i denne sammenhengen, sier Claire Sellick, direktør for Infosecurity-messen i en pressemelding.

En it-direktør har uttalt til Infosecurity at Facebook tok opp 30 prosent av båndbredden til selskapet og at de derfor har blokkert tjenesten fullstendig. De vurderer å gjøre det samme med MySpace og E-bay som står for henholdsvis 10 og fem prosent av trafikken.

Ifølge en undersøkelse gjort av Computerweekly kommer 63 prosent av britiske selskaper til å begrense eller overvåke trafikk til sosiale nettjenester, mens 17 prosent sier de kommer til å stoppe all tilgang innen seks måneder.

Microsoft kjøpte i høst en aksjepost i Facebook som verdsatte selskapet til mellom 50 og 100 milliarder kroner. Det mente mange var dyrt, men tapene forårsaket av Facebook årlig kan altså være enda mye større på global basis. Slike undersøkelser bør imidlertid tas med en god porsjon salt.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.