Dagens Næringsliv skrev lørdag om Alexander Vik som har saksøkt Deutsche Bank for inntil åtte milliarder dollar etter en serie spektakulære valutaveddemål mellom 2007 og 2008.

I denne perioden lot Vik finansmannen Klaus Said forvalte 35 millioner dollar for ham. Deutsche Bank ble ifølge Vik hyret inn som såkalt «back office». Banken skulle overvåke risikoen i porteføljen og påse at 35 millioner dollar var den maksimale eksponeringen, ifølge Vik.

Deutsche Bank avviser noen form for ansvar og hevder i dag at Vik selv var ansvarlig for å følge opp sine egne investeringer, og har på sin side saksøkt Vik for 250 millioner dollar.

Gjennom hele 2008 har direktør Thomas Brügelmann i bankens avdeling for privat formuesforvaltning ifølge DN vært i bortimot daglig kontakt med Vik, avdelingens største enkeltkunde i Nord-Europa.

Forduftet

Men nå når det gjelder som mest, er Brügelmann forduftet. Han svarer ikke på mail, og tar ikke telefonen. Ifølge DN mistet Brügelmann mobiltelefonen «i vannskålen til hunden» og unnlot å svare på epost. Halvannet døgn skal det gå før kontakten gjenopprettes. Da har Viks tap steget til 470 millioner dollar.

Hver eneste time mellom 14. og 17. oktober 2008 rant 38 millioner kroner rant ut av Alexander Viks konto.

Eposter og taleutskrifter dokumentert i prosesskriftet til Vik, viser ifølge Dagens Næringsliv at de ansatte i Deutsche Bank selv oppfattet at de sviktet monumentalt.

Null svar
Dette er utdrag av korrespondansen den 14. oktober:

«Thomas, jeg ringte deg, men du svarte ikke. Jeg er fullstendig vantro og i sjokk over de risikoer som DB aksepterte fra tredjeparter, når alt Klaus hadde var en kapitalbase på 35 millioner. Dette har utrolig nok generert underdekning på 300 millioner på to dager ... ... Ring meg». «Vær så snill»

Vik fikk ikke svar, og sendte ny mail med følgende tittel:

«Jeg må snakke med deg nå!!!!!»

I mangel på svar sendte han nok en epost, nå med kopi til flere av Brügelmanns kolleger. Et par dager senere skulle valutahandlene til av en av disse bli beskrevet som «å kjøpe 19 atomstridshoder med antent lunte».

Til akuttmottaket
Men Viks tapt bare økte i omfang fikk han høre at Brügelmann satt på et fly mellom London og Genève.

«Vær så snill, kan noen få fatt i ham!!!!» skrev Vik til Brügelmanns kolleger.

Om kvelden den 15. oktober var Vik i så dårlig forfatning at kona tok ham med til akuttmottaket på det lokale sykehuset. Ifølge Viks egen forkl#229 ble han undersøkt og medisinert.

16. oktober hadde Vik, ifølge egen forkl#229, vært uten kontakt med sin hovedmann i Deutsche Bank i snart halvannet døgn. Tapene var nå oppe i 470 millioner dollar.

Det har ikke lykkes DN å få kommentarer hverken fra advokatene til Deutsche Bank eller Alexander Vik. Ifølge Financial Times mener Deutsche Bank at Viks påstand, om at banken hadde forpliktet seg til å overvåke handlene, bygger på «påståtte muntlige avtaler» som det ikke finnes skriftlig dokumentasjon på.

Les hele saken i Dagens Næringsliv mandag.

Les også: - Jeg var fullstendig knust


Storbank jakter norsk dotcom-milliardær (2009)
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.