Oljefondet tapte 77 milliarder kroner i andre kvartal, etter en begredelig periode i aksjemarkedet.

Hele fondet tapte 2,2 prosent, mens tapet i aksjeporteføljen var på 4,6 prosent.

- Dette var drevet av svake aksjemarkeder i alle områder, og særlig i vekstområdene, sa oljefond-sjef Yngve Slyngstad da han la frem kvartalsrapporten fredag formiddag.

Med tegn til svakere vekst i verdensøkonomien, og frykt for at det skal bli enda verre i Europa, ble investorenes risikovilje redusert. Det bidro til nedgang i de fleste aksjesektorene, en utvikling som ifølge Slyngstad var svakere enn ventet.

Slyngstad har derfor nå redusert sin eksponering mot europeisk statsgjeld, og har solgt seg ned i Hellas, Portugal, Spania og Italia. Frankrike, Spania og Storbritannia ble også kuttet.

Obligasjonene trakk opp
Renteinvesteringene fikk imidlertid en avkastning på 1,5 prosent.

- Vi så et fallende nivå på mange renter, som førte til positiv avkastning på obligasjonsporteføljen, sa Slyngstad.

Fallende renter øker verdien på obligasjoner.

Avkastningen i eiendomsinvesteringene var på 0,3 prosent.

Markedsverdien på fondet steg i løpet av kvartalet med 65 milliarder til 3.561 milliarder kroner. Samlet var resultatet 0,2 prosentpoeng lavere enn avkastningen på fondets referanseindekser.

Selger unna
Oljefondet kvitter seg nå med deler av investeringene sine i europeiske obligasjoner, og har redusert eksponeringen fra 51 til 48,1 prosent. Samtidig har fondet økt eksponeringen i Asia og Oseania.

Han opplyser at oljefondet har redusert beholdningen av statsobligasjoner utstedet av Hellas, Portugal, Irland, Spania og Italia med 2/3. Oljefondet har også redusert beholdningen av bankobligasjoner i dette området.

Ikke så bra på Face
Oljefondet kjøpte i mai aksjer i det sosiale nettverket Facebook i forbindelse med børsnoteringen av selskapet. Det var fondets største investering i forbindelse med en børsnotering i andre kvartal.

Fondet oppgir ikke hvor mye det handlet for, men verdien på Facebook-aksjen har som kjent falt kraftig siden selskapet gikk på børs.

- Vår andel er nå på 0,1 prosent av selskapet, så det er en liten investering, sa Slyngstad under pressekonferansen.

I løpet av kvartalet kjøpte fondet også aksjer i Formula One, som eier de kommersielle rettighetene til Formel1-løpene.

Les også: Satser 1,8 mrd på svidd gummi

Les: Slik investerer oljefondet (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.