Rundt 110 småinvestorer, de fleste hobbyinvestorer på Vestlandet, tapte over 41 millioner da kjøpesenteret Ørsta Torg gikk konkurs, skriver Dagens Næringsliv.

Rett før småinvestorene ble lokket inn, ble Ørsta Torg ifølge DN solgt tre ganger med 13 millioner kroner i gevinst til selskapene bak prosjektet.

De fleste som bet på investeringstilbudet var hobbyinvestorer på Vestlandet, som aldri hadde vært på Ørsta. Minsteinnskuddet var på 200.000 kroner, men flere skjøt inn én million kroner i prosjektet, som var organisert som et kommandittselskap.

Enkelte tok opp store lån – i håp om rask og lukrativ gevinst.

– Jeg mener vi er utsatt for ren svindel. Jeg har i ettertid skjønt at vi ble presentert for ekstremt oppblåste tall. Hadde vi sett de reelle tallene, hadde vi aldri investert, sier Alexander Amundsen til Dagens Næringsliv. 32-åringen, som er revisor av yrke, kjøpte andeler i Ørsta Torg for én million kroner.

Han skjønte etterhvert tegningen, og klarte å selge andeler tilbake til Caveo. På den måten reduserte han selskapets tap til rundt 300.000 kroner.

De fleste av de andre som skjøt inn penger, tapte alt.

- Blir helt feil
En større investorgruppe, 29 personer så langt, har nå anmeldt flere sentrale personer i Ørsta Torg, Caveo og forretningsføreren Neas, til politiet, for mulige brudd på både straffeloven og aksjeloven, forut for at selskapene gikk konkurs.

Neas stiller seg uforstående til at selskapet er anmeldt, og direktør Bjørn Forwald sier selskapet ikke kjenner seg igjen i den omtalen av Neas som er beskrevet i borevisorrapporten.

Tidligere direktør i Caveo, Jan Martin Kristiansen, avviser at verdier er tappet fra Ørsta Torg.

«Etter mitt skjønn egner rapporten seg best til å beskrive at revisor ikke har forstått elementær forretningsgang som følger av et syndikert eiendomsprosjekt. Dette medfører at analysene blir helt feil», skriver Kristiansen i et brev til bostyrer Thor Heggen. Kristiansen har skriftlig bedt bostyrer om å stoppe borrevisorrapporten. DN har ikke fått tak i hverken tidligere styreleder Kristoffer Danielsen eller Jan Martin Kristiansen.

Les hele saken med fullstendige kommentarer i Dagens Næringsliv mandag.

Les også: Småsparere saksøker revisor etter aksjetap
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.