Norges Bank lot i dag renten stå uendret på 1,75 prosent, akkurat som ventet.

Samtidig fortalte Norges Banks styre at det mener det er viktig å holde renten lav lenger enn de tidligere har signalisert, rentebanen ble senket kraftig.

Les mer: Rører ikke renten

- Norges Bank legger opp til knappe tre rentehevinger i år, det er godt i tråd med det vi hadde forventet. De senker også rentebanen, og på litt lenger sikt er den nok tatt litt mer ned enn vi hadde ventet, sier seniorøkonom Kyrre Aamdal i DnB Nor Markets til DN.no.

Tar hensyn til kronekursen
DnB Nor Markets er imidlertid helt på nett med resonnementet bak den nye rentebanen.

- Årsaken til at rentebanen dras ut i tid er hensynet til valutakursen, i kombinasjon med lavere rente internasjonalt, sier Aamdal.

Norges Bank var en av de første sentralbankene i verden som hevet renten i etterkant av finanskrisen. De store sentralbankene i Europa og USA har fortsatt til gode å gjøre noe som helst med sine styringsrenter. Og i markedet venter man at det fortsatt vil gå mange måneder før noen av de store sentralbankene begynner å signalisere at renten skal heves.

Dersom den norske renten avviker for mye i forhold til internasjonale renter, kan det føre til en sterkere krone og dermed svekket konkurranseevne for den eksportrettede delen av norsk økonomi.

Finansminister Sigbjørn Johnsen sa onsdag morgen til DN.no at det er viktig å unngå en særnorsk, høy rente.

Les: - Må holde renten lav

Les også: Kronefall etter rentebeskjed

Lavere vekst
Også den økonomiske utviklingen her hjemme har bidratt til å dempe behovet for renteheving nå.

- Norges Bank har nedjustert veksten i økonomien noe. Den ser at det er noe mer ledig kapasitet, og at både lønnsveksten og prisveksten ser ut til å bli lavere enn tidligere ventet, sier Aamdal.

I pengepolitisk rapport fra november så sentralbanken for seg en BNP-vekst i fastlands-Norge i år på 2,75 prosent. Nå tror Norges Bank at veksten blir på 2,25 prosent i år.

- Vi valgte å holde renten uendret på dette møtet. Inflasjonen og aktivitetsnivået kan en tid bli noe lavere enn vi ventet. Analysene vi legger fram i dag tilsier at styringsrenten skal settes gradvis opp, men noe senere enn vi så for oss i høst, sier visesentralbanksjef Jan F. Qvigstad.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.