Ledelseskonsulent Frode Dale mener den feminine ledelsen har gått for langt og at trivselen har tatt overhånd, skriver Dagens Næringsliv.

Norske ledere er verdensmestre i å inkludere medarbeiderne, men er de desidert dårligste til å følge opp medarbeidernes prestasjoner, viser European Employee Index.

Samtidig får norske ledere strykkarakter av sine ansatte i en fersk undersøkelse. Hver tredje nordmann er svært kritisk til sin nærmeste leder, og opplever lav ledelseskvalitet i sin jobbhverdag.

- Må snart våkne
– Det kan bli litt for mye trivsel og snakk om å ha det greit på jobben. Lederne må snart våkne og gripe lederansvaret, sier Dale, som har jobbet med lederutvikling i over 15 år.

Dale viser blant annet til at tillitsvalgte har fått mye makt, og når ledere ikke har fått opplæring i lover og regler, blir de et lett «bytte» for drevne tillitsvalgte.

Han anser norske ledere som motsatsen til amerikanske lederidealer, som er mer rettet mot sak, struktur, organisasjon og den harde delen av lederrollen.

I Norge skal de ansatte involveres og høres, og Dale advarer mot det han kaller trivselens kvikksand. Det nytter ikke bare å vektlegge de myke sidene.

– Når det er så mye dårlig ledelse som denne undersøkelsen viser, så må vi slutte å kartlegge dette kjente problemet og heller begynne å diskutere hvilken kompetanse ledere bør ha, og om lederopplæringen og lederutdanningen vi har i dag er målrettet og anvendbar, sier Dale til DN.

- Konkurransefordel
Even Bolstad i organisasjonen HR Norge er enig i at de maskuline lederegenskapene bør bli mer fremtredende. Han vil likevel ikke at det skal gå på bekostning av det feminine lederskapet.

– Jeg mener at Norge har en konkurransefordel ved at vi har så utstrakt feminin ledelse. Hvis vi hopper over fra den ene siden av skalaen til den andre, vil det kunne ødelegge mye i en organisasjon, påpeker Bolstad.

En leder kommer ikke utenom å være omsorgsfull, mener ledelsesforsker og førsteamanuensen ved Institutt for industriell økonomi og teknologiledelse på NTNU,Ola Edvin Vie.

-Det er ikke bare en forventning om at lederne skal ha oversikt, men de skal også ta vare på sine medarbeidere. Lederne får innsyn i sykemeldinger og andre viktige livshendelser som barn, begravelser og giftermål. I dag kan lederen umulig komme utenom tillitsforholdet til sine ansatte. Ønsker man å være en mindre omsorgsfull eller feminin leder, så må man finne seg et annet land. I omsorgen som lederen må gi, ligger det ikke bare en feminin snillhet, følsomhet og oppmerksomhet. Det ligger også noe maskulint med å stille krav slik det er i barneoppdragelse, sier Vie til Dagens Næringsliv.

Les også: Her er utfordringene til fremtidens sjefer

Bli den siste medarbeideren sjefen ønsker å kvitte seg med



<b>Statoil vil ha mer åpne og ydmyke ledere</b>

- «Rock’n roll-lederne» er de beste
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.