2009 blir det beste børsåret på minst 16 år, med en oppgang så langt i år på 61,3 prosent. Med en sterk sluttspurt kan det bli det beste året på Oslo Børs siden 1983, skriver Dagens Næringsliv.

Men det skremmer ikke investorene på Oslo Børs. Snarere tvert imot. Investorene er fortsatt superoptimister og tar stadig større risiko, ifølge Norsk Investorbarometer.

Optimismen har aldri vært større siden målingene startet i 2004.

Investorindeksen, som er summen av alle indikatorene i undersøkelsen til Norsk Investorbarometer, viser nå 135,5 mot i overkant av 90 for ett år siden.

Tror ikke på krakk
Nesten én av fire investorer tror på en børsoppgang på over 20 prosent neste år, mens i overkant av 35 prosent tror på en oppgang mellom ti og 20 prosent og like mange på at børsen ender mellom null og ti prosent opp i 2010.

I gjennomsnitt venter investorene en ytterligere stigning på 14 prosent neste år.

Børskrakk er det nesten ingen som tror på.

26 prosent mener det er svært lite sannsynlig med et kraftig børsfall i løpet av de neste 12 månedene, mot 27 prosent for ett år siden, mens 65 prosent mener det er litt sannsynlig (69 prosent). Bare ni prosent mener det er svært sannsynlig. (4 prosent).

Over halvparten av investorene planlegger å øke sin eksponering mest i aksjer de neste 12 månedene, mens under 20 prosent vil øke sin sp#229 i kontanter mest. Rundt 40 prosent vil derimot redusere sin sp#229 i kontanter mest de neste 12 månedene, mens bare rundt 20 prosent planlegger en tilsvarende reduksjon i sin aksjesp#229.

- Ikke så mye mer å gå på
- Hvis optimismen er på 2007-nivå, er det en indikasjon på at vi ikke har så mye mer å gå på med tanke på å omvende flere folk fra pessimister til optimister. Børsoppgangen er sterkest når stemningen er nedkjørt. Ingenting vokser inn i himmelen, men å si at dermed skal det gå rett ned i morgen, det vil jeg ikke anbefale. Det meste av oppgangen, den ketchupaktige oppgangen, ligger bak oss, sier Trym Riksen, investeringsdirektør i DnB Nor Private Banking, til DN.

Porteføljeforvalter Hans Thrane Nielsen i Storebrand Kapitalforvaltning har anbefalt overvekt av aksjer.

- Hvis Børsen hadde vært dyr, og det hadde vært mange optimister, da hadde det vært fare på ferde. Nå nærmer vi oss snittpris de siste 30 år på Oslo Børs, så da er jeg ikke så skremt. Børsen har i år gått fra være veldig billig, til billig, og nå nærmer vi oss snittet, sier Thrane Nielsen til DN. Han tror det blir et spiselig børsår i 2010 dersom oljeprisen holder seg over 60 dollar fatet.

Les også: - Fem faktorer som vil prege 2010

<b>2010: Sjokk-spådommene </b>

<b>- Børsen opp 18 % i 2010</b>

<b>- Finanskollaps først i 2010</b>

<b>Tror verden ender i krig og total finanskollaps</b>
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.