Små endringer i aksjekapitalen får store konsekvenser for skatteregningen til landets rikeste, skriver Dagens Næringsliv.

Ved å ta ut to millioner kroner av aksjekapitalen i investeringsselskapet sitt, The Resource Group TRG, slipper Kjell Inge Røkke unna en skatteregning på 100 millioner kroner.

Utsetter regnestykket
Årsaken er at ved endring i aksjekapitalen forskyves tidspunktet for fastsettelsen av formuen med ett år, til 31. desember i år. Da er formuen til Røkke, som i all hovedsak består i Aker-aksjer med rekordlav verdi, mindre verdt. Skatteregningen krymper tilsvarende.

Før dette grepet risikerte Røkke å måtte betale formuesskatt basert på verdien av aksjene ved inngangen av 2008. Etter et år der aksjeformuene har fordunstet, ville det utgjort en stor prosentandel i dag.

Men rikingene vet å planlegge. Også Torstein Tvenge, Celina Midelfart og Acta-gründer Alfred Ydstebø har nylig gjort endringer i aksjekapitalen.

- Et mirakel å ikke tjene på dette
- Det er et mirakel om de med aksjer ikke ser seg tjent med å gjøre dette, sier advokat Sverre E. Koch i advokatfirmaet Thommessen. Han bekrefter at det er en økt pågang fra investorer som vil kutte i formuesskatten ved å endre aksjekapitalen.

Dagens Næringslivs oversikt viser at Stein Erik Hagen ikke har gjort endringer. Han har tap i aksjemarkedet i 2008 på linje med Kjell Inge Røkke.

Les hele artikkelen i Dagens Næringslivs lørdagsavis.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.