Det er tungt å være foregangsland i verden. Det er mange og tunge løft. Ikke minst når taxfreeposene skal bæres hjem etter nok en tur ut.

Nå i juli har regjeringen lagt frem sin strategi for arbeidet mot subsidier av klimagassutslipp. Det er absurd at en verden som skal kutte utslipp, bruker over 3000 milliarder kroner årlig på subsidier til forbruk av olje, kull og gass. Mens det burde være slik at forurenseren skal betale, er det i stedet slik at forurenseren betales.

«Subsidier til fossile brensler er det motsatte av en pris på utslipp av CO2,» uttaler klimaminister Tine Sundtoft.

Det internasjonale pengefondet har anslått at hvis alle fossilsubsidier fjernes, kan verdens klimagassutslipp kuttes med 13 prosent.

«Regjeringen vil arbeide for å fjerne subsidier som er skadelige for klima, miljø og bærekraftig utvikling,» uttaler utenriksminister Børge Brende.

Flott! Men her hjemme går regjeringen stikk motsatt vei. Få dager før den nye strategien ble offentliggjort, ble taxfree-ordningen endret slik at folk kan slepe hjem enda mer avgiftsfri alkohol etter utenlandsturen. Ordningen er subsidiering av klimaskadelig transport. Avinor og fergeselskaper får inntekter som de ellers måtte hentet inn fra passasjerene. Passasjerene får både billigere reise og billig alkohol.

«Det er i liten grad de fattige som drar fordel av subsidiene,» sier Børge Brende.

Han har rett. Det er folk som reiser ofte utenlands, som har størst glede av taxfree-subsidiene. Den som ikke har råd til å reise ut, må også betale mer for alkohol. Taxfree er premiering av klimaskadelige reiser. Ordningen bør fjernes, og gevinsten bør brukes til å kutte alkoholavgiftene innenlands.

Kampen mot klimaskadelige subsidier er viktig. Det er bra at Norge vil bidra aktivt internasjonalt for å få ting til å skje. Regjeringen vil ha større troverdighet i det arbeidet hvis den begynner her hjemme.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.