Tirsdag ble det lov å gjøre om taxfreekvoten på tobakk til 1,5 liter vin eller øl. Det er et skritt i gal retning. Ikke fordi det nødvendigvis er feil å favorisere alkohol over tobakk (man kan ikke bytte inn andre veien). Men fordi det høyst sannsynlig styrker en ordning som burde vært avskaffet i sin helhet.

Det finnes nemlig mange gode grunner til å legge ned taxfreeordningen. Nå har Vinmonopolet regnet på en av dem. Regnestykket viser at en vanlig flaske vin kan bli cirka 20 kroner billigere dersom staten bruker økte avgiftsinntekter til å redusere avgifts­nivået. Logikken er som følger. En taxfreeflaske er avgiftsfri, og genererer dermed ingen avgiftsinntekter for staten. En flaske vin kjøpt på taxfree som ellers ville være kjøpt på Vinmonopolet kan derfor sies å innebære et indirekte tap for staten. Finansdepartementet har regnet på dette og anslår årlige tapte alkohol- og tobakksinntekter på grunn av taxfreeordningen til fire milliarder kroner i året. En avvikling av ordningen vil dermed gi rikelig handlingsrom til å redusere avgiftene på Vinmonopolets varer. Det vil komme alle alkohol­kunder til gode, ikke bare de som stadig er ute og reiser med fly.

Men fremfor alt er taxfreeordningen en klima­politisk selvmotsigelse. På den ene siden pålegges flyreisende klimakvoter slik at forurensende reiser blir dyrere og på den andre siden tildeles taxfreekvoter som gjør reisen billigere.

Rasmus Hansson i Miljøpartiet De Grønne har beskrevet taxfreeordningen som en «statlig premiering av klimafiendtlig transport». Han har rett. Ikke bare blir reisen billigere som følge av taxfreekvoten. Taxfreesystemet gir også Avinor inntekter til drift av ulønnsomme distriktsflyplasser rundt om i landet.

Statssekretær i Finansdepartementet, Paal Bjørnestad (Frp), sa til Dagsrevyen tirsdag at det er uaktuelt å avvikle en så populær ordning.

En undersøkelse utført av Vinmonopolet viser ­imidlertid at 54 prosent av befolkningen er positive til å legge ned taxfreeordningen dersom det medfører at de får billigere alkoholvarer på polet. Bare 21 prosent er klart imot. Dermed kan det spøke for det som har syntes å være taxfreeforsvarernes sterkeste argument: Ordningens popularitet.

Det er mer åpenbart enn noen gang at taxfree­ordningen bør skrotes. Jo før jo heller.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.