DN skriver i dag at det vil bli kamp om taxfree-ordningen på Aps landsmøte. Partiets helsepolitiske utvalg vil avvikle systemet som gir nordmenn på reisefot billig sprit og vin på flyplassene:

Ap-strid om billig sprit dnPlus (krever innlogging - en krone for fire uker) 

Dersom Ap vedtar at taxfree-salget skal avvikles, vil det være politisk flertall for en total omlegging av dagens ordning blant partiene på Stortinget. Høyre og Frp kjemper derimot for å beholde taxfree-posen.

– Vi har ingen planer om å fjerne ordningen, tvert imot har denne regjeringen utvidet ordningen litt sånn at man nå kan ta med seg mer vin. Jeg mener det er søkt å fjerne ordningen av helsepolitiske grunner. Jeg har mer tiltro til folk enn det.

Alkohol er en vare folk skaffer seg uansett. Jeg tror ikke at grunnen til at folk reiser er at de skal skaffe seg alkohol, sier parlamentarisk leder i Høyre Svein Flåtten.

Heller ikke Frp er for å fjerne ordningen.

– For meg blir det underlig å bruke helse som argument for å endre ordningen. Problemet er de få som ikke greier å kontrollere alkoholbruken sin, og det problemet må vi løse på andre måter, sier leder av helsekomiteen i Stortinget Kari Kjønaas Kjos (Frp).

Taxfreebutikk ved ankomst Gardermoen. Foto: Fredrik Bjerknes
Taxfreebutikk ved ankomst Gardermoen. Foto: Fredrik Bjerknes (Foto: Dagens Næringsliv)
"Ikke rettferdig"

Samtlige andre partier på Stortinget er åpne for å endre dagens taxfree-ordning.

– Jeg kan ikke skjønne at det skal være så viktig å kjøpet sprit og alkohol når man kommer hjem fra utenlandsreise. Det er ikke rettferdig at utenlandsreisende skal få kjøpe billigere sprit og alkohol enn andre som ikke drar til utlandet, sier Aps fraksjonsleder i helsekomiteen på Stortinget, Tove Karoline Knutsen.

– KrF har sagt at vi er villige til å se på taxfreeordningen og muligheten for å legge den ned ut ifra de avtaler som ligger i dag, sier påtroppende KrF-nestleder Olaug Bollestad (KrF).

Hun utelukker ikke at det kan øke lysten på et Ap-samarbeid hvis Ap vraker taxfree-ordningen på sitt landsmøte i april.

– At Ap går gode steg i alkoholpolitikken er svært bra, uansett hvilke samarbeid det er mellom KrF og Ap. Jo flere partier som tar dette innover seg, jo flere enkeltmennesker kan få det bedre. Hva det har å si for forholdet mellom Ap og KrF vil tiden vise, nå er vi i en samarbeidsavtale som vi er konstruktive i, sier Bollestad.

Klar for debatt

Også regjeringens andre støtteparti, Venstre, åpner for endringer.

– Det er flere i Venstre som har tatt til orde for å gjøre noe med taxfree-ordningen, og det er naturlig at det vil være en debatt i forbindelse med programbehandlingen før valget i 2017, sier Venstre-nestleder Terje Breivik.

Sp, SV og Miljøpartiet de grønne er også for endringer.

– Vi har foreslått i Stortinget at Vinmonopolet skal overta taxfree-ordningen. Det er interessant om Ap bestemmer seg for å avvikle ordningen, for det er flere i vårt parti og i andre partier som har signalisert det samme, sier helsepolitisk talsperson Kjersti Toppe (Sp).

– Vi er prinsipielt kritiske til hele ordningen og til hvordan den fungerer i dag. I det minste må vi sørge for at den blir offentlig drevet, og vi trenger en diskusjon om hele ordningen bør avvikles, sier stortingsrepresentant Snorre Valen (SV).(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.