Fem av syv politiske partier åpner for å endre taxfree-ordningen: Taxfree-ordningen kan stå for fall og Ap-strid om billig sprit dnPlus

- Taxfree-butikkene er urettferdige og premierer rike, middelaldrende menn, mener Vinmonopolet, som er skeptisk til å overta vinsalget på flyplassene: Polet skeptisk til taxfree-pol

Toppsjef Håkon Fjeld-Hansen i Travel Retail Norway, som driver taxfree-butikkene, er helt uenig:

- Jeg er ganske sikker på at taxfree-kundene representerer et greit tverrsnitt av den norske befolkningen, sier han til DN.

- Hvis man er oppfatt av rettferdighetsprinsippet, må man se det store bildet. Hvilke hensyn skal man ta til de som bor nær svenskegrensen - og hva gjør man med fergekvoten? spør Fjeld-Hansen.

Shopper sprit i utlandet

Travel Retail Norway-sjefen fortalte i DNs påskeutgave at selskapet har fått gjennomført en undersøkelse som viser at polet har lite å vinne på bortfall av taxfreesalget.

- Rapporten fra Oslo Economics viser at 72 prosent av dem som er på utenlandsreise med fly, ville gjort kjøpet sitt på en utenlandsk flyplass. Åtte prosent sier de ville ha kjøpt på flyet. Åtte prosent ville avstått fra å handle alkohol i forbindelse med reisen, mens fire prosent ville ha kjøpt alkoholen på Vinmonopolet før eller etter reisen, sa Fjeld-Hansen.

Han påpekte da at den viktigste konsekvensen ved bortfall av taxfree-ordningen vil være at Avinor ville mistet totalt 2,5 milliarder kroner i året.

- Rygge flyplass kan risikere å måtte avvikle hele driften hvis taxfree-ordningen avvikles, siden over halvparten av deres inntekter kommer fra taxfree-salg, sier han til DN i kveld.

Håkon Fjeld-Hansen, Travel Retail Norway.
Håkon Fjeld-Hansen, Travel Retail Norway.
 

- Jeg vil si det slik: Går man inn for å avvikle taxfree-ordningen, vil det være en utrolig gavepakke til flyplassene i Europa! Reisende slutter ikke å handle vin og sprit. Da gjør de det bare før de setter seg på flyet hjem til Norge, sier Håkon Fjeld-Hansen.

Frykter økt salg av smuglersprit

Etter Travel Retail Norways oppfatning er det tre scenarier for hva som kan bli konsekvensene av et bortfall av taxfree-ordningen:

  • Avinor må spare betydelige kostnader og flyplasser må avvikles
  • Avinor må få høyere tilskudd over statsbudsjettet
  • Avinor må få større inntekter gjennom høyere billettpriser

Fjeld-Hansen advarer også om at salget av smuglersprit vil ta seg opp:

- Ja, hva skjer med smuglermarkedet hvis taxfree-ordningen faller bort? Jeg er sikker på at dét vil få flere til å kjøpe smuglervarer, sier han.

I et helsepolitisk perspektiv viser Håkon Fjeld-Hansen til at Vinmonopolet har en klar intensjon om å utvide virksomheten og kjører en offensiv strategi.

- Men en rapport for Sirus peker på at alkoholkonsumet var mindre i 2013 enn det var i 2008 - og vi tror heller ikke at taxfree-salget vil utløse noen stor grad av alkoholisme. Å kjøpe med seg fire flasker vin når man er ute og reiser et par ganger i året gir ikke det store utslaget, sier han.

Les også: Slik skal Helge Lund bygge et sterkere BG Group

Hver femte Solo-flaske selges i påsketider

Jobbskuffelse på Wall Street  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.