I et innlegg i Dagens Næringsliv 13. august tok generalsekretær Mina Gerhardsen i Actis til orde for å stoppe «spritslusingen» på norske flyplasser.

«Slusing av alle passasjerer forbi sprit- og vinhyllene på vei ut av flyplassen og nye, store bærenett som gjør det mulig å få med seg den utvidede taxfreekvoten er tydeligvis ikke nok. Nå skal Avinor dekke inn den enorme milliardsprekken i utbyggingen av Oslo Lufthavn ved å øke kjøpepresset på alkohol enda mer. Dobling av salget er målet, ifølge flyplassjefen. Dette viser vanviddet i dagens taxfreeordning – og hvorfor den bør avskaffes», skrev hun blant annet i innlegget.

Nå kan Gerharden delvis ha blitt bønnhørt.

Utenlandspassasjerene skal nemlig ikke lenger sluses rett inn i «en spritbutikk» når de ankommer norske flyplasser.

- Tar selvkritikk

Nå skal taxfreebutikkene bygges om, og Gardermoen er først ute, skriver Aftenposten.

- Vi tar selvkritikk. Å ankomme Norge og havne rett inn i en spritbutikk var ikke den profilen vi ønsket å ha på våre flyplasser. Vi skal gjøre det enkelt å gå utenom taxfreebutikken. Og vi skal dessuten flytte alkoholen lenger bak i butikken, sier konsernsjef Dag Falk-Petersen i Avinor til avisen.

Ifølge Avinor-sjefen skal det første som møter passasjerene som likevel velger å gå inn i duty-free-utsalget ikke lenger være brennevin og vin, men parfyme og sjokolade.

Mina Gerhardsen sier til Aftenposten at hun ser på endringene som et positivt skritt for å reversere en negativ endring i taxfreeutsalg, men presiserer at Actis mener at tiden er inne for å avvikle hele taxfreeordningen.

Også skiltingen ved ankomst skal bli bedre.

- Vi ønsker i stedet at de som ankommer landet skal bli møtt med bilder fra det distriktet de kommer til, og fra Norge generelt, sier Falk-Petersen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.


Les også: Sprit for fly dnPlus

 
Edruelighet om «spritslusing» dnPlus

 
Stopp «spritslusingen»