Christiania Teater slår seg selv konkurs. Opphørsbegjæringen ble levert mandag og konkursen åpnet tirsdag morgen.

Bostyrer i konkursboet, advokat Erik Råd Herlofsen i Ræder, var på vei i møte med daglig leder ved Christiania Teater tirsdag formiddag da DN tok kontakt.

– Styret i teateret har vurdert det sånn at de ikke har noe annet valg enn å slå seg konkurs, utover det vet jeg foreløpig lite om bakgrunnen for konkursen, sier han.

Skylder 2,7 millioner

Ifølge konkursskjennelsen skylder teateret 2,7 millioner kroner og har ingen eiendeler.

Det er selskapet som driver teateret som er konkurs, mens selve teaterbygget eies av Petter Stordalen, og er ikke omfattet av konkursen.

– Betalingsvanskene er ikke av forbigående art, bemerker retten i sin kjennelse.

Teateret står oppført med en lang rekke inkassokrav, og DN skrev i oktober om hvordan både Christiania Teater og flere av selskapene til de to største eierne, Espen Seim Parmann og Jostein Kirkeby-Garstad, samlet har inkassokrav på over 800.000 kroner mot seg.

På det tidspunktet var det vanskelig å anslå hvor stor gjelden til selskapet faktisk var, ettersom regnskapene for 2013 ennå ikke var levert.

Også produksjonsselskapet Eufemia teater, med samme eiere, er begjært konkurs. Selskapet sto ansvarlig for oppsetningen av «Skjønnheten og Udyret» på teateret i høst.

Ungikk konkurs i september

Christiania Teater ble i september begjært konkurs av VG etter manglende oppgjør for annonser. Daglig leder og medeier Espen Seim Parmann sa da at det hele bygget på en misforståelse.

– Det ble ryddet opp i på dagen, sa Parmann til DN i oktober da teateret hadde gjort opp med VG.

Sviktende salg

Christania Teaters «Skjønnheten og udyret» fikk blandede kritikker da stykket hadde premiere i august, men publikumsoppmøtet har ikke svart til forventningene og teateret er nå konkurs.
Christania Teaters «Skjønnheten og udyret» fikk blandede kritikker da stykket hadde premiere i august, men publikumsoppmøtet har ikke svart til forventningene og teateret er nå konkurs.
Christiania Teater fikk i år de eksklusive rettighetene til  «Skjønnheten og Udyret», som skulle bli teaterets reddende engel. Men sviktende publikumstall gjorde at man de siste tre ukene kuttet antallet forestillinger fra fem til tre i uken før forestillingen ble tatt av plakaten i begynnelsen av november.

Konfliktfylt år

På toppen av det kommer konflikter med tidligere eiere gjennom søsterselskap, store inkassokrav, regnskapsrot og uforutsette avlysninger fordi teateret ble midlertidig stengt på bakgrunn av mangler i brannvarslingssystemet.

– Har ikke troen på drift uten tilskudd

Christian Teater oppgir tirsdag på sine nettsider fire grunner for konkursen

  • Eierkonflikt i hele 2013 etter at gården ble solgt på tvangsauksjon. Ingen påtok seg eierskapet.
  • Økonomisk etterslep etter stengningsperioden for teaterlokalet i 2013 / 2014 grunnet eierkonflikten.
  • De økonomiske utleggene i forbindelse med brannverntiltak/prosjektering av det automatiske slukkeanlegget, da gården i ett år var uten en tilstedeværende eier.
  • Produksjonen på teateret høsten 2014, “Skjønnheten og Udyret” solgte ikke til forventningene.

– En generelt vanskeligere konkurransesituasjon gør at styret ikke lenger har troen på at teateret kan drives uten tilskudde, skriver Christiania Teater på sine nettsider.

Les om hvordan Disney-drømmen ble et økonomisk mareritt her.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.