Det kanadiske Teekay kjøper tre av Sevan Marines flytende produksjonsenheter, og blir ny storaksjonær i det kriserammede flytende produksjonsenhet (FPSO)-selskapet Sevan Marine, ifølge en melding fredag.

- Vår investering reflekterer vår tro på Sevans sterke prosjektekspertise offshore, samtidig som at det vil gi Teekay styrket tilgang til fremtidige FPSO-vekstmuligheter, sier konsernsjef Peter Evensen i Teekay i en kommentar.

Tilfreds konsernsjef
Ledelsen i Sevan Marine kan dermed puste lettet ut, dersom avtalen endelig godkjennes.

- Vi er tilfreds med å annonsere at styret har inngått en prinsippavtale for en langsiktig restrukturering av Sevan Marine. Vi tror den foreslåtte transaksjonen med Teekay representerer en god løsning for alle parter og  interessenter i Sevan Marine. Vil vil også opprettholde våre ledende ingeniør- og designkunnskaper samt immaterielle eiendeler. Sammen med Teekay som en sterk industriell partner, vil vi være godt posisjonert til å dra nytte av mulighetene i et voksende FPSO-marked, sier konsernsjef Carl Lieungh i Sevan Marine.

Avtalen som er fremforhandlet med Teekay innebærer at rederiet blir ny storeeier av Sevan Marine gjennom en emisjon. Lieungh ønsker overfor DN.no ikke oppgi hvor mye kapital som vil bli tilført selskapet, hva Teekay betaler for enhetene, eller hvor stor eierandel selskapet får. Styreleder Jens Ulltveit-Moe uttalte i går at aksjonærene og obligasjonseierne har måtte gå med på betydelig tap i den løsning som er fremforhandlet.
Lieungh opplyser at siden avtalen betinger deres samtykke, og Sevan Marine skal forbli et børsnotert selskap, så må nødvendigvis Teekays eierandel også reflektere dette.

- Vi kan ikke gå ut med tall før vi har en enighet om hva man skal kommunisere blant alle partene, sier Lieungh til DN.no, og legger til at aksjonærene siden skal stemme igjennom dette på generalforsamling.

Garanterer for Voyageur-sluttføring
Samtidig som at Teekay kjøper Sevans tre enheter, garanterer selskapet også for finansiering av sluttarbeidene på problem-enheten "Sevan Voyageur", som ligger til oppgradering ved verft i Arendal. Enheten har kostet nær en halv milliard mer en budsjettert (1,1 mililiarder sålangt), og skal på kontrakt i Nordsjøen på nyåret. Lieungh forsikrer overfor DN.no at enheten dermed er fullfinansiert, og avviser at aksjonærene vil se flere regninger fra den pågående oppgraderingen.

Teekay påtar seg også samtlige Sevans nåværende og fremtidige kontraktsforpliktelser.

Fortsatt forbehold
Avtalen med Teekay er imidlertid fortsatt gjenstand for endelige detaljer. Lieungh forklarer at selskapet var nødt til å gå ut med prinsippavtalen nå, blant annet for å unngå rykter.

- Vi er så sikre som vi kan få blitt, men har sagt det hele tiden at før man har sett blekket tørke så har man ikke noe avtale. Det er derfor man tar de forbeholdene, sier konsernsjefen.

Det gjenstår også for obligasjonseierne, både sikrede og usikrede, formelt å godkjenne avtalen. Samtidig skal selskapets kontraktspartnere formelt godkjenne overdragelsen av kontraktsforpliktelsene og avtalen godkjennes av myndighetene, ifølge meldingen.

Endelige transaksjonsdetaljer ventes offentliggjort førstkommende mandag, 3. oktober.

Aksjen igjen suspendert
Børsen opphevde børspausen og åpnet for førhandel i Sevan Marine i morgentimene etter at Teekay-meldingen ble kjent. Aksjen steg 53 prosent til 0,46 kroner, før den igjen ble satt til pause klokken 10.05. Siste handel var klokken 09.59.

- Oslo Børs og Finanstilsynet har besluttet å suspendere aksje- og obligasjonshandelen i Sevan i på vente av offentliggjøring av ytterligere informasjon fra selskapet, heter det i en melding.

Les også:
<b>Sevan flørter med kjøper</b>

D-dag for Sevan

<b>Sevan-sjefen tror på løsning i siste time</b>

- Fullt kaos i Sevan

<b>Gir Sevan 2 måneders pusterom</b>

<b>Ny kostnadsbombe fra Sevan Marine</b>

<b>Angriper Sevans redningsaksjon</b>

<b>Sevan Marine vurderer konkursbeskyttelse</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.