Denne uken er det sidetall, ikke regnskapstall som stjeler arbeidstiden til Ferd-eier Johan H. Andresen. På skrivebordet ligger en musematte som forestiller den barmfagre «Pondus»-figuren Turid-Laila, med strategisk plassert håndleddsstøtte. Kaffen drikkes fra en kopp med motiv av slappfisk-soldaten Billy.

Om det skulle være noen tvil: Andresen sitter ikke på kontoret «hjemme» hos Ferd på Lysaker. Kontorstolen – og musematten, er han kjapp med å presisere – tilhører til vanlig tegneserieredaktør Tonje Tornes i Egmont Publishing, som Andresen vikarierer for denne uken.

– Om jeg er kvalifisert? Det er nok å ta i. Men som hovedpersonen Kjell i «Lunch» er jeg veldig god på å late som, fleiper han.

Johan Andresen i Ferd vikarierer som tegneserieredaktør i Egmont denne uken. Onsdag møtte han «Lunch»-tegner Børge Lund (nummer to fra høyre) om neste forside. Til venstre sitter redaksjonssjef og «Pondus»-redaktør Tormod Løkling.
Johan Andresen i Ferd vikarierer som tegneserieredaktør i Egmont denne uken. Onsdag møtte han «Lunch»-tegner Børge Lund (nummer to fra høyre) om neste forside. Til venstre sitter redaksjonssjef og «Pondus»-redaktør Tormod Løkling. (Foto: Marte Christensen)

Trøbbel med fly og forside

Nettopp Kjell er en sentral problemstilling denne onsdagsmorgenen. Forsidemotivet på neste utgave av «Lunch», som skal i trykken fredag, mangler nemlig figuren som er blitt den satiriske tegneseriens største trekkplaster.

– Det er vel ingen hemmelighet at mange kjøper «Lunch» på grunn av Kjell. Min oppgave nå blir å lage en liten boble eller luke på forsiden der Kjell kan dukke opp, sier Andresen.

Til venstre sitter «Pondus»-redaktør og redaksjonssjef Tormod Løkling.

Johan H. Andresen er tegneserieredaktør – Musematten er Tonje sin, bare så det er sagt, sier vikar Johan H. Andresen om pynten som pryder skrivebordet han låner av Egmonts tegneserieredaktør Tonje Tornes.
Johan H. Andresen er tegneserieredaktør – Musematten er Tonje sin, bare så det er sagt, sier vikar Johan H. Andresen om pynten som pryder skrivebordet han låner av Egmonts tegneserieredaktør Tonje Tornes. (Foto: Marte Christensen)

– John gjør ekte arbeid her og tar tak i svært konkrete ting. Samtidig er det ikke hver dag vi har vikarer her som kan se på melkekartongen ved kaffemaskinen og påpeke at han eier selskapet bak kartongen, fleiper Løkling.

Møtene med tegneserieskaperne står i kø for redaktør Andresen, først ute er Lunch-tegneren.

– Børge kommer inn i dag. I morgen skal vi snakke med Malin Falch om oppfølgeren til tegneserieboken «Nordlys». Så skal vel Tegnehanne komme innom. Når man skal få tid til å jobbe her er jeg usikker på, men det er hyggelig med besøk, flirer Andresen.

«Harry Potter»-effekt

Ideen om å vikariere som tegneserieredaktør ble først luftet av Tonje Tornes i lystig lag, forteller Andresen. Da tilbudet kom offisielt, var ikke Ferd-eieren sen med å takke ja.

Frem til da hadde ikke tegneseriene sysselsatt Andresen som noe annet enn leser, sett bort ifra et par gjesteledere han har forfattet for nettopp «Lunch». Snart tegnes han også offisielt inn i serien, som finansdirektøren Anders H. Johansen.

– Alle leser tegneserier som små, men så mister man det litt når andre ting som studier, jobb og familie får prioritet. Men den trangen til lekenhet og dagdrømming ligger der, og fascinasjonen for samspillet mellom bilde og tekst – som er undervurdert her i Norge. I Belgia og Frankrike anses tegneserier som en kunstform, sier Andresen.

Selv ble han blant annet flasket opp på tegneseriene om den arbeidssky kontoransatte Viggo under oppveksten i Frankrike. Ut av det kom gode språkleksjoner i Frankrike – og en verdsettelse av tegneserien som uttrykksform.

– Jeg ser på serier som «Nordlys», tegnet av Malin Falch. Det er et magisk og utrolig godt fortalt eventyr, som særlig har fanget fantasien til jenter mellom åtte og fjorten år, og med det fått et stort opplag. Det er slike ting man ønsker å se. En «Harry Potter»-effekt i norsk tegneserieformat, sier han.

Tegneserietegner Malin Falch er én av Andresens favoritter. Hun fikk en sjelden kontrakt med Egmont på en serie med bøker.
Malin Falchs tegneserier ble lagt merke til av Egmont. Nå kommer tegneserien «Nordlys» ut som tre bøker. Se hvordan hun tegner en av karakterene her, og les mer i lenken under.
02:23
Publisert:

Bransjen trenger magi

En «Harry Potter»-effekt er noe tegneseriebransjen sårt kunne trengt. De siste par årene har ikke oppslagsoversiktene vært lystig lesing for Egmont. Donald-bladet har de siste fem årene mistet over 17.000 eksemplarer av det ukentlige opplaget, og skal i år kutte frekvensen. «Pondus» har mistet drøyt 16.500, men er fortsatt Norges største tegneserie med månedlig opplag på snaut 46.000. «Lunch» har på sine tre år i markedet falt fra over 16.000 i 2015 til 12.5000 i 2017.

– Som dere sikkert vet i DN, er ikke papirbasert underholdning akkurat veldig hett eller cutting edge for tiden, sier redaksjonssjef Tormod Løkling i Egmont om utviklingen i markedet.

– Samtidig ser vi at tegneserier ikke er noe leserne vil ha digitalt. De vil ha fysiske eksemplarer, som de vet at noen finske trær har måttet dø for å produsere. Papir er også et veldig toalettvennlig format, fleiper Løkling.

Vil knekke digital nøtt

Omsetningen til Egmont Kids Media Nordic, som gir ut alle konsernets tegnserieselskap i Norge, omsatte i fjor for snaut 376 millioner kroner. En nedgang på fire prosent fra de snaut 391 millionene selskapet omsatte for året før. Resultatet før skatt gikk fra snaut 68 millioner kroner til litt under 55 millioner kroner i fjor.

Direktør og ansvarlig redaktør Kjell Frostrud Johnsen i Egmont Kids Media Nordic, som utgir tegneserieporteføljen, ser likevel lyst på fremtiden.

– Jeg er optimist. Mye av utfordringen ligger i distribusjon og hvordan vi skal nå ut til leserne. Nedgangen i salgstall gjenspeiler selvsagt endrede medievaner, men nordmenn leser fortsatt mye tegneserier, sier han.

Han understreker at suksessen med Malin Falchs «Nordlys» viser at nye formater, som tegneserienoveller i bokform, er en nisje verdt å satse på. I tillegg til faste tegneseriehefter som «Pondus», utgir Egmont en rekke tegneseriebøker og julehefter.

Kjell Frostrud Johnsen, sjef for tegneserier, i Egmont.
Kjell Frostrud Johnsen, sjef for tegneserier, i Egmont. (Foto: Marte Christensen)

Digitalisering er også en problemstilling som står på plakaten.

– Tegneserier er godt innhold. Frem til nå har formatet først og fremst vært på papir, og det gjenstår å knekke koden på hvordan tegneserier kan overføres på en tilpasset og lønnsom måte til skjerm. Spesielt på mobil, sier han.

Åpen for redaktørretur

Andresens vikariat blir ingen økonomisk byrde for Egmont-forlaget. Ferd-eieren krever ingen ukelønn for arbeidet.

– Det er på grensen til filantropi dette, fleiper Andresen.

– Og litt sosialantropologi. Jeg er ikke så vant til å jobbe i kontorlandskap.

Johan H. Andresen har kjent på redaktøransvaret etter to dager som vikarierende tegneserieredaktør i Egmont. Bak sitter redaksjonssjef og «Pondus»-redaktør Tormod Løkling.
Johan H. Andresen har kjent på redaktøransvaret etter to dager som vikarierende tegneserieredaktør i Egmont. Bak sitter redaksjonssjef og «Pondus»-redaktør Tormod Løkling. (Foto: Marte Christensen)

Han har foreløpig ikke planer om å bytte ut styrelederverv og eierskap i Ferd med tegneserier på heltid.

– Om jeg får en takstein i hodet når jeg går herfra i kveld, tror jeg nok ting ordner seg for redaksjonen likevel. Men klart, jeg vil jo sette mitt eget preg på det. Man kjenner på et redaktøransvar, og vil gi fra seg et godt arbeid, sier Andresen.

Tormod Løkling bryter inn.

– Jeg skal jo se et par kamper i fotball-VM til sommeren. Da vil det bli ledig her, om du har lyst til å bryne deg på Pondus?

– Vi får nå se. Foreløpig tar jeg ett vikariat av gangen, svarer Johan H. Andresen.(Vilkår)